27 decembrie 2024

Văz și auz

AVANTAJ LIMBA ROMÂNĂ? Da și nu. Da, pentru că deviza Jocurilor Olimpice de la Tokyo a fost, cel puțin în limbajul comentatorilor TV, „Mai repede, mai înalt, mai puternic!” Nu, pentru că nu este proprietatea limbii române, ci a limbii latine și trebuia rostită ca atare: „Citius, altius, fortius”. Ca emblemă a sportului de performanță a fost propusă la Olimpiada de la Mexico, în 1968. Inițial a fost lozinca unui club sportiv din localitatea franceză Arcueil.

ECOU PENTRU ÎNĂLȚIME. „Astăzi este ziua «albaștrilor-azurii»”, scrie pe Facebook Ștefan D., drept comentariu la articolul nostru „Albastră-azurie, dar alb-argintie sau «un albastru infinit»?”, din 16 iulie. Mesajul cititorului nostru are în vedere, desigur, Ziua Aviației – 20 iulie.



ACTORUL NU E UN ROBOT. „Cea mai frumoasă limbă română e cea din poezie. Fiecare poet – poet mare! – descoperă ceva nou în această limbă. Actorul care o recită se minunează, dar și adaugă ceva la propriul discurs” (Ion Caramitru, la „Vorba de cultură” a lui Attila Vizauer, de la RRC).

POST-SCRIPTUM LA O TEMĂ ZGOMOTOASĂ. Același cuvânt, dragă, are trei înfățișări la cazurile genitiv-dativ: dragii/dragi (adjectiv; dragii mele mame/ mamei mele dragi); dragei/drage (substantiv: dragă „navă”; misiunea dragei/ unei drage); Dragăi (substantivul propriu Draga; Dragăi Olteanu-Matei îi aducem mereu laude).

2 ÎN 1. „Apelați la Biroul informațional!” ne sfătuiește un posibil ghid dintr-o localitate de vacanță, renunțând la sintagma „de informații”. Pe când și „semnele punctuaționale”, în locul „semnelor de punctuație”? Lingviștii de la Chișinău îl folosesc deja.

SĂ ÎNVĂȚĂM DE LA „E VREMEA TA”! Emisiunea de la TVR 2 ne avertizează că „soarele dogorește”, deși unii dintre noi sunt tentați să folosească varianta „dogorăște”. Câtă vreme îl avem pe „dogoare”, cu desinența -e, verbul va folosi perechea fonetică a acesteia, -i.

GREU CU POLITEȚEA. „Ne bucură că bolnavii ne apreciază și că după un timp Domnia Lor se pot întoarce în familie” (RRA, 1 aug.). Într-adevăr, sudate, cele două elemente l-au generat pe dumnealor, unde primul, „domnia”, ușor modificat fonetic, a pierdut dreptul la flexiune. Separate însă, pretind acomodarea la context: Domniile Lor.

DREPTUL LA MAJUSCULĂ. Bacăul a găzduit un eveniment cu participare interjudețeană, notat de presă astfel: „Conferința Regională Împotriva Traficului de Persoane”. Oricât ar fi de lung un cuvânt (aici, împotriva) dintr-un nume propriu compus, dacă este cuvânt de legătură (prepoziție, articol, conjuncție), se va scrie cu literă mică.

MINGEA ȘI SILABELE EI. „Jucătorii trebuie să-și marcheze propriile mingii”, a spus un înalt funcționar din ministerul de resort la un post TV. Pentru el, balonul oval sau rotund are trei silabe (min-gi-e), în loc de două (min-ge), cum e corect.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img