10 ianuarie 2025

Vasile Alecsandri – cetatean al universului

I-a statuat acest titlu „Mister Google“, printr-un logo special, pus pe pagina de start în ziua de 21 iulie, cea mai cunoscuta dintre cele trei date de nastere disputate de istoricii literari: 1818, 1819, 1821. (Al. Piru, sprijinit de documente, certifica data de 14 iunie 1818, iar „România literara“, în al sau calendar pe 2014, se opreste la aceeasi data.) Primii care s-au bucurat de privilegiul înscrierii pe internet au fost cei de la Radio România Cultural, care lunea trecuta l-au anuntat cu bucurie pe Razvan Dolea, cu un portret al culegatorului „Mioritei“ – Alecu Russo.

Rareori Google baga în seama personalitati din România (au mai figurat C. Brâncusi, G. Enescu, I. L. Caragiale, S. Celibidache, Emil Racovita si Maria Tanase), de regula în raport cu centenarul nasterii sau al mortii. (Pentru Alecsandri ar fi vorba de… 193 de ani – de fapt, 196 – de la nastere.) „Google – ne informeaza unul dintre site-uri, cu tot cu repetarea unui cuvânt – îsi schimba ocazional logoul, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.“ Asadar, Alecsandri a primenit macar lumea româneasca, dar el este de fapt un homo universalis.



Marturisesc ca, desi sunt adeptul stilului „nou“ (14 iunie, nu 21 iulie), m-am simtit vinovat de a nu fi întreprins nimic pentru cel bagat în seama la nivel planetar. Fie ca e 1818, fie 1819, fie 1821, locul este unanim acceptat: Bacaul, asa ca m-am îndreptat spre biroul Relatii cu publicul al Primariei municipiului, cerând o întrevedere/audienta la cu/la cineva din conducere. „În ce problema?“ sunt întrebat. „E vorba de Casa Alecsandri.“ „Ati facut o petitie?“ „Da, una pe 11 mai si alta pe 10 iulie.“ „Si nu ati primit raspuns?“ „Nu. Sau înca nu.“„Asteptati raspunsul nostru si apoi reveniti.“ „Am înteles. Buna ziua.“

N-a fost buna ziua: voiam sa ma bucur cu conducerea Primariei ca Alecsandri are certificat de cetatean universal, ca ar merita sa-i acordam acelasi titlu ca bacauan, ca merita sa salvam ceea ce din 1980 se numeste „Casa Alecsandri“. Iertare, ilustre poet: sunt ghinionist.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img