Criza si noile realitati economice din spatiul european au condus, mai ales in tarile dezvoltate, la noi abordari ale politicului in raport cu cetatenii, ale statului cu “supusii” lui.
De la statul social, in care multe tari isi permiteau sa plateasca cetatenii fara sa faca nimic, se induce tot mai pregnant ideea unei societati participative, in esenta li se cere cetatenilor sa-si asume responsabilitatea pentru propria viata si pentru cea a persoanelor apropiate. Tonul acestor noi politici este dat de Olanda, prin vocea regelui Willem-Alexander, cu ocazia prezentarii bugetului pentru anul urmator.
Societatea participativa imaginata de guvernul Olandei a început deja sa se creioneze în realitatea de zi cu zi: beneficii sociale precum ajutoarele de somaj, subsidiile pentru sanatate, ajutoarele familiale, concediile platite, au fost tot mai mult reduse în ultimii zece ani.
Regele a mai declarat ca servicii sociale precum îngrijirea batrânilor, ajutoarele pentru someri si serviciile dedicate tineretului vor fi transferate în sarcina autoritatilor locale, astfel încât costurile sa fie stabilite în functie de realitatile economico-sociale ale fiecarei regiuni.
Analistii considera ca discursul regelui poate marca începutul unui drum nou pentru întreaga Europa, un drum care nu va mai duce niciodata catre prosperitatea pe care statele UE au cunoscut-o înainte de 2008, unele drepturi, cum sunt pensiile, fiind introduse in contractul social interbelic.
Astazi, scrie “Wall Street Journal”: “Modelul social european este mort.”
De asemenea, in actualul context, politicienii nu-si permit sa faca asemenea declaratii, si-ar pierde suportul electoral, nu a facut-o nici cancelarul german, care este considerat cel mai dur lider european. Ceea ce nu-si permit guvernele, isi permit capetele incoronate, bancherii si membrii unor cluburi de elita cum sunt cele de la Roma sau Tokio. Cine este interesat poate urmari declaratiile din ultimul timp ale guvernatorului Mugur Isarescu, care nu scapa ocazia sa puncteze un viitor similar si pentru România.
Sunt interesat, chiar curios sa vad care guvern, care politician român isi vor inscrie in programul de guvernare un asemenea nou contract, sa le spuna alegatorilor ca a venit vremea ca fiecare sa aiba grija singur de el si familia lui. Poate incearca Crin Antonescu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.