Noroc de campania electorala, ca, probabil, nu s-ar fi rezolvat niciodata problema retrocedarii ilegale a zecilor de mii de hectare de padure de pe Valea Muntelui.
Problema aceasta are doua componente: pe de o parte ilegalitatile savârsite de autoritati ale statului pentru improprietarirea frauduloasa a unor falsi mostenitori iar, pe de alta parte, inactiunea organelor statului care ar fi trebuit sa documenteze si sa aduca in fata Justitiei problema.
Nu neg ca documentarea a fost facuta, ca s-au adunat probe si ca s-au facut dosare; ma deranjeaza, insa, ca mai toate cazurile in care sunt implicate nume grele din politica sunt ambalate si livrate doar in contexte electorale.
Cazul retrocedarilor din Bacau nu este singular; exista nenumarate articole de presa in care sunt semnalate probleme similare in toata tara. Mii de hectare de padure au fost retrocedate ilegal unor persoane care nu ar fi avut dreptul si asta s-a intâmplat cu sprijinul organelor statului român, de la Administratie pâna la Justitie.
Ar fi nevoie de o armata de juristi care sa descâlceasca itele acestor retrocedari cu cântec prin care statul a fost pagubit chiar de catre cei care trebuiau sa-i apere avutia. Se pune intrebarea daca, dupa alegeri, va mai exista vointa de a continua aceste anchete, dat fiind ca se termina campania electorala. Pot sa presupun ca asa cum s-a intâmplat in cazul acesta, dosarele exista, faptele fiind documentate.
Asadar, având in vedere ca nu va mai exista o miza politica si nici o presiune externa pentru combaterea coruptiei, ce se va intâmpla cu aceste dosare? Ce se va intâmpla cu zecile de mii de hectare transferate ilegal in mâinile unor profitori cu ajutorul unor politicieni? Asa cum spuneam, cazul acesta este doar unul din multe, e doar vârful aisbergului.
Ce se va intâmpla cu restul?