14 noiembrie 2024

Vântul concedierilor bate si prin primarii

Ne-am obisnuit ca la inceputul iernii, cu predilectie, firmele de constructii sa isi restrânga considerabil activitatea, pentru ca aceasta este desfasurata, in cea mai mare parte, afara. Mai multe societati comerciale de profil, care au sute de angajati, au depus deja proiect de concediere colectiva la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau.

Dar, surprinzator, in ultima luna a anului si unele primarii recurg la aceasta solutie, pentru a-si reduce cheltuielile de personal. „Acum aproape o saptamâna, Primaria comunei Stefan cel Mare a depus la noi un proiect de concediere colectiva, in care ne anunta ca in luna decembrie va renunta la o parte din personal, ne-a spus Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau. Dar nu a precizat câti salariati va disponibiliza si care sunt motivele acestei masuri. De aceea noi i-am trimis notificare pentru refacerea proiectului, conform Codului Muncii.”



Pâna ieri, 11 decembrie, conducerea Primariei comunei Stefan cel Mare nu a prezentat noul proiect, care sa raspunda la toate cerintele prevazute de Codul Muncii in cazul concedierii colective. Dar este cert ca, daca primaria recurge la aceasta solutie, vor intra in somaj cel putin 10 salariati ai ei.

„Dati-ne banii!”

„Avem 33 de persoane cu handicap, din care 10 primesc indemnizatie, iar 22 au asistent personal, arata Ion Vlasie, primarul comunei Stefan cel Mare. Pe acesti 22 de asistenti personali ii vom concedia din cauza ca nu avem bani. Nu i-am mai platit din luna august. In plus, din 2014, 25 la suta din salariul lor va fi suportat din bugetul local, iar noi nu avem bani. Nici noi nu stiu daca ne vom lua salariile la timp!” Persoanele cu handicap vor primi indemnizatie, iar asistentii personali, ajutor de somaj.

Daca sunt membri ai aceleiasi familii, o perioada, in casa vor intra mai multi bani. „Au fost in somaj si in 2012, deoarece nu aveam bani sa platim viramentele aferente salariilor, dar mi-a fost mila de ei si in primul trimestru din 2013 i-am reangajat. Acum, vin la primarie si ii batjocoresc pe angajati. Oamenii nu inteleg ca banii trebuie sa vina de la Ministerul Finantelor. Striga la noi «Dati-ne banii!»”

Efortul financiar lunar al primariei este de 750 lei, salariul insotitorului, plus 350 lei, impozitul, contributia la fondul de sanatate si cea pentru pensii, adica 1100 lei/persoana. „Nu suntem singura primarie in situatia asta, dar suntem, probabil, singura care i-a reangajat”, a declarat, in final, primarul Ion Vlasie.

Concedierea colectiva, ca sa fie considerata ca atare, trebuie sa indeplineasca anumite conditii, prevazute in Codul Muncii. Este vorba de o astfel de concediere, daca, in termen de 30 zile calendaristice, vor fi disponibilizati cel putin 10 salariati din 20-100 de angajati, 10 la suta, din 100-300 angajati, sau 30 din peste 300. Proiectul de concediere colectiva nu va fi depus la ITM decât dupa ce angajatorul va negocia toate conditiile cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor. El le va comunica acestora si criteriile avute in vedere la stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

Elena Tintaru
Silvia Patrascanu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014