21 noiembrie 2024

Valutele se joaca tare cu inimile romanilor

Saptamana trecuta a fost extrem de agitata pentru principalele monede de pe piata financiara interna. Asta pentru ca, miercurea trecuta, euro se depreciase atat de mult incat aproape ca era sa scada sub pragul de 3,4 lei RON (34.000 de lei vechi). O zi a tinut minunea, pentru ca finalul de saptamana a gasit bancnota europeana la nivelul de 3,5386 lei RON (35.386 lei vechi), in crestere cu peste 1,2 lei RON (1.200 de lei vechi).

Dolarul a urmat cam acelasi traseu, trecand, la final de saptamana, un alt prag psihologic, 2,8 lei RON (28.000 de lei vechi). Valoarea la care se situeaza in prezent euro este comparabila cu cea la care se afla in decembrie 2002. In ceea ce priveste dolarul american, caderile repetate au facut ca acesta sa aiba acum un curs de aproximativ aceeasi valoare fata de leu ca in martie 2001. De la inceputul anului si pana in prezent, euro a scazut in greutate cu peste 0,45 lei RON (450 de lei vechi). Dolarul este mai usor fata de inceputul anului cu aproape 1,5 lei RON (1.500 de lei vechi). Un euro valoreaza 1,23 de dolari.



Una calda, alta rece

Majoritatea romanilor s-au bucurat la vederea slabirii monedei unice. Aveau si motive. Insa, trebuie tinut cont de faptul ca prabusirile monedei unice europene si ale dolarului din ultima perioada este un fenomen cu dus si intors. Devalorizarea valutelor este un lucru bun pentru angajatii cu salarii in moneda nationala pentru ca platesc rate la casa sau masina mai mici, chirii reduse sau facturi la telefoane mai mici. Au de castigat si cei care fac importuri pentru ca pot aduce marfa mai ieftina. Mai putin comoda este aceasta devalorizare a valutelor pentru exportatori, care in felul acesta se apropie rapid si sigur de gaura neagra a falimentului. Lor li se alatura si cei care au salarii indexate la euro sau la dolar. Practic, vorbind despre marea majoritate a romanilor, ar trebui sa ne bucuram de aprecierea leului, pentru ca moneda nationala trebuie sa se intareasca , devenind astfel cat mai puternica dupa aderare, cand cele 22 de milioane de romani isi vor schimba leii in euro.

BNR ajuta valutele sa ia in greutate

Pentru a dovedi, daca mai era nevoie, faptul ca piata valutara romaneasca este una extrem de atipica, precizam faptul ca inceputul de saptamana a fost marcat de o crestere in continuu a monedei euro si a dolarului, gratie, evident, interventiei Bancii Nationale a Romaniei. Asta dupa ce, saptamana trecuta, bancile si importatorii s-au trezit din nou intr-un mare cazan in fierbere, declansat de BNR. Interventia mult-asteptata a bancii centrale a avut loc in momentul in care euro a coborat la cursul de acum doi ani, 3,4 lei (34.000 lei vechi), considerata drept ao cota de avarie”. Practic, BNR a repetat scenariul din februarie, cand a asteptat scaderea cotatiilor sub 3,5 lei, dupa care a intervenit doua zile consecutiv, atragand din piata sume importante de euro. A urmat, asadar, cresterea euro, fapt de care a beneficiat si dolarul, care a urcat de la un minim de 2,7414 la 2,8373 lei, intr-o perioada in care acesta inregistreaza o evolutie negativa pe pietele valutare.

Mugur Isarescu a reafirmat transparenta in deciziile de politica monetara pe care o promoveaza BNR, subliniind insa ca banca centrala nu va anunta dinaninte interventiile pe piata. Totusi, BNR nu va urmari un anumit curs sau un anumit volum al masei monetare si ava actiona pentru sterilizarea surplusuii de lei sau va interveni pentru aprecierea se deprecierea monedei nationale numai in masura in care prin aceste masuri se va influenta tinta de inflatie. Prin urmare, cand excesul de lei afecteaza tinta de inflatie, BNR va interveni retragand de pe piata surplusul prin instrumente de politica monetara. Tinta de inflatie pentru 2006 ar putea fi modificata de la 5 la suta la 6,5 la suta an cazul majorarii TVA de la 19 la suta la 22 la suta, potrivit primelor estimari, o decizie urmand a fi adoptata de BNR si Guvern dupa stabilirea masurilor fiscale.Scris de Florentin Radu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014