29 ianuarie 2025
HomeEvenimentValoroase comori culturale sustrase: Istoricul furturilor din muzeele olandeze

Valoroase comori culturale sustrase: Istoricul furturilor din muzeele olandeze

Olanda a fost scena unor furturi spectaculoase din muzee și expoziții temporare, care au atras atenția internațională. În ultimele cinci decenii, multiple opere de artă și artefacte istorice au fost sustrase, subliniind vulnerabilitățile sistemelor de securitate din instituțiile culturale.

Furturi celebre din muzeele olandeze

1. Furtul din Muzeul Van Gogh, Amsterdam (2002)
Două picturi iconice ale lui Vincent van Gogh, Vedere asupra mării la Scheveningen și Congregația părăsind biserica reformată din Nuenen, au fost furate de hoți care au intrat prin acoperiș. Operele au fost recuperate abia în 2016, în Italia, după 14 ani de căutări.



2. „Furtul secolului” la Muzeul Kunsthal, Rotterdam (2012)
Într-un caz care a șocat lumea artei, șapte tablouri semnate de Picasso, Monet, Gauguin și Matisse au fost furate din Muzeul Kunsthal. Furtul a fost comis în mai puțin de trei minute, folosind o metodă ingenioasă. Unele lucrări furate ar fi fost distruse, potrivit anchetatorilor.

3. Furtul din muzeul Singer Laren, Laren (2020)
Pe fondul pandemiei COVID-19, hoții au profitat de închiderea muzeului pentru a sustrage tabloul Grădina parohială din Nuenen în primăvară, o lucrare de Vincent van Gogh. Opera este încă dispărută.

4. Artefactele dispărute din Muzeul Westfries, Hoorn (2005)
Hoții au sustras 24 de tablouri din secolul al XVII-lea și 70 de obiecte decorative. Majoritatea au fost recuperate în Ucraina în 2016, punând capăt unei investigații internaționale de amploare.

5. Bijuterii furate din expoziția Tefaf Maastricht (2010)
Furtul unor bijuterii și ceasuri de lux a avut loc în cadrul uneia dintre cele mai renumite expoziții de artă și antichități din lume. Incidentul a ridicat întrebări cu privire la siguranța obiectelor expuse temporar.

6. Muzeul Zaans, Zaandam (2010)
Hoții au sustras bijuterii și monede istorice, demonstrând că obiectele mici și valoroase sunt cele mai vulnerabile. Recuperarea a fost parțială, multe obiecte fiind pierdute definitiv.

Vulnerabilități și lecții

Seria de furturi din muzeele olandeze reflectă o combinație de factori: bogăția colecțiilor, accesibilitatea relativă a obiectelor expuse și ingeniozitatea hoților. Olanda, fiind un centru cultural european, atrage nu doar turiști, ci și rețele criminale bine organizate.

Măsurile de securitate au fost îmbunătățite de-a lungul anilor, iar tehnologiile moderne, precum supravegherea video avansată și alarmele de ultimă generație, sunt acum standard în marile muzee. Totuși, aceste furturi subliniază nevoia unei cooperări internaționale mai strânse pentru a combate piața neagră a artei.



Alte titluri
Alte titluri

Înscrieri pentru Colegiile Naționale Militare: Oportunitate unică pentru elevii pasionați de cariera militară

Centrul Militar Județean Bacău, prin Biroul Informare-Recrutare, anunță începerea...

Nicolae Ceaușescu: O privire obiectivă asupra vieții și regimului său

Nicolae Ceaușescu, liderul României socialiste pentru mai bine de...

Colectarea separată a deșeurilor textile devine obligatorie începând cu 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, colectarea separată a deșeurilor...

Ultimele știri