28 noiembrie 2024

Valorile UE și democrația parlamentară europeană în dezbatere la Onești

La Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești, Școală-Ambasador a Parlamentului European-EPAS, a avut loc o dezbatere pe tema „Valorile Uniunii Europene (UE) și democrația parlamentară europeană – Procesul decizional la toate nivelurile: local, național și internațional”. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Europe Direct Bacău, cu Inspectoratul Școlar Județean, cu Primăria Municipiului Onești și Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”.

 



Invitații elevilor au fost eurodeputatul Eugen Tomac, Valerian Vreme – fost deputat și ministru al Telecomunicațiilor, Victor Laurențiu Neghină – primar al Municipiului Onești, care au răspuns întrebărilor adresate de ambasadorii juniori EPAS. La eveniment a fost prezent și consilierul județean Ion Melinte.

„Cum pot fi tinerii mai bine informați cu privire la importanța implicării și angajării în protejarea valorilor europene și a democrației, inclusiv pentru a se simți motivați să participe la vot?” – au întrebat elevii. Dar, curiozitatea lor a continuat cu întrebări precum „Care sunt beneficiile pe care democrația parlamentară europeană le oferă tinerilor?”, „Care sunt provocările cu care se confruntă democrația parlamentară europeană înainte de alegerile din 2024?”, „Ce sunt acordurile comerciale internaționale și cum afectează acestea economia și societatea europeană?” sau „Ce măsuri poate lua UE pentru a combate schimbările climatice și pentru a promova un viitor sustenabil pentru Europa?”.

Întrebările și răspunsurile au vizat, în continuare, drepturile cetățenilor europeni și cum pot aceștia să-și exercite aceste drepturi într-un mod eficient, libertatea de mișcare în UE și cum funcționează aceasta în practică pentru cetățenii europeni, dar și cum poate UE să promoveze o cultură a diversității și a incluziunii, atât la nivel social, cât și la nivel politic, precum și poziția UE în ceea ce privește migrația și cum poate aborda această problemă într-un mod eficient și umanitar.

O altă serie de întrebări și răspunsuri s-a referit la beneficiile, dar și la riscurile inteligenței artificiale și tehnologiei blockchain, și la cum pot fi utilizate pentru a sprijini educația și apariția unor noi joburi, care să contribuie la îmbunătățirea economiei europene și la creșterea bunăstării cetățenilor europeni. „În era digitală – au mai întrebat elevii -, cum pot fi informați corect cetățenii, în general, și în mod special tinerii, pentru a fi protejați de dezinformare și știrile false, inclusiv în ce privește exercitarea dreptului la vot la alegerile europene de anul viitor?”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014