În urma adoptării unui proiect de lege de către Senatul României marți, aproximativ trei milioane de șoferi ar putea beneficia de extinderea valabilității permiselor de conducere în categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE de la 10 ani la 15 ani. Scopul principal al inițiativei este reducerea costurilor și a timpului necesar pentru reînnoirea permiselor de conducere.
Potrivit proiectului, se propune și o măsură menită să sporească siguranța rutieră, constând în scăderea valabilității administrative a permiselor de conducere pentru vehiculele din aceleași categorii (AM, A1, A2, A, B, Bl și BE) deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani și peste de la 10 ani la cinci ani.
Un amendament important adus proiectului stabilește că valabilitatea administrativă a permiselor de conducere pentru toate categoriile, deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste această vârstă, este de doi ani.
De asemenea, proiectul menționează că permisele de conducere eliberate anterior intrării în vigoare a legii își vor păstra valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.
Inițiatorul proiectului a subliniat că obiectivul principal este de a aduce beneficii cetățenilor prin reducerea costurilor și a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, contribuind, totodată, la reducerea numărului de șoferi care nu sunt apti medical să conducă și, implicit, la îmbunătățirea siguranței rutiere.
Este important de menționat că Senatul este prima Cameră legislativă care a fost sesizată cu privire la acest proiect, iar acesta va fi supus dezbaterii și votului și în Camera Deputaților pentru a deveni lege.