O campanie care promitea sa fereasca fetitele de cancer de col uterin, atunci când ajungeau la maturitate si isi incepeau viata sexuala, a murit in scurt timp de la lansarea ei, in 2008. Asta in ciuda eforturilor specialistilor de a o resuscita. Este vorba despre campania de vaccinare impotriva HPV (Human Papilloma Virus) ce vizeaza in special copilele de 11 – 13 ani.
Controversele aparute in jurul acestui vaccin (HPV) i-au speriat rapid pe parinti si au inceput sa refuze in masa administrarea acestuia fetelor lor. Acestia au devenit suspiciosi in momentul in care li s-a cerut sa-si dea acordul in scris pentru imunizare, lucru care nu se practica la alte vaccinari, si care a sunat ca si când daca fata lor va pati ceva atunci doar ei vor raspunde. Asa s-a ajuns ca dozele sa expire in depozite sau cabinete, iar numarul vaccinarilor sa se apropie de zero.
Un “NU” categoric in scoli
Desi am intrat in al saptelea an de derulare a acestui program, campania de vaccinare nu a “prins” nici acum in scoli. Chiar daca s-au organizat campanii de informare si intâlniri cu parintii. Ar fi vizate, in special, elevele cu vârste intre 11 si 13 ani. „In niciun an nu a avut succes aceasta campanie. Refuzul a fost in masa. Anul acesta am avea in jur de 35 de fetite care ar putea beneficia de HPV gratuit, dar nu sunt solicitari. Fiecare interpreteaza cum vrea aceasta campanie. Acum discutiile sunt la nivel de medic scolar”, ne-a declarat prof. Florentina Vieru, director la Scoala “Ion Creanga” Bacau.
Reticenta elevelor, dar mai ales a parintilor, cu privire la aceasta vaccinare este simtita in fiecare scoala, atât in mediul urban, dar, mai ales, in rural. „La noi nu a venit nimeni la scoala, pe aceasta campanie. Acum, atât elevele, cât si parintii lor, sunt directionati catre medicul de dispensar. Anul acesta avem in jur de 20 de fete de clasa a VII-a”, a ararat si prof. Felicia Iordache, director la Scoala Gimnaziala din Manastirea Casin.
Informare da, aprovizionare ba
Potrivit celor de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau, campania de informare cu privire la acest vaccin continua, insa nu s-au mai achizitionat noi flacoane. „Aceasta campanie, care a mers neintrerupt din 2012 pâna in prezent, a condus la trezirea interesului din partea parintilor pentru vaccinarea copilului.
Periodic la DSP medicii de familie transmit liste de solicitari care, ulterior, ajung la Ministerul Sanatatii. In 2014, in judetul Bacau, s-au primit circa 500 de solicitari de la un numar restrâns de medici, insa nu s-au facut vaccinari”, spune dr. Cecilia Lucaci, din cadrul DSP Bacau. Se pare ca Ministerul Sanatatii vrea mai intâi sa se asigure ca parintii sunt deschisi fata de acest vaccin, care nu este unul ieftin, astfel incât sa nu se comande doze care sa stea in depozite pâna la expirare si sa fie aruncate.
Anul trecut, 246 de bacauance diagnosticate cu cancer de col uterin
Vaccinul, care in zilele noastre promite sa le mentina sanatoase pe copilele din gimnaziu, ar fi salvat sute de femei de chinurile bolii sau chiar de la moarte daca ar fi avut posibilitatea sa se imunizeze in trecut. Pentru ele s-a demarat Programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, intrucât, descoperit la timp, acest tip de cancer este vindecabil. Anul trecut, in judetul Bacau, 246 de femei au fost depistate cu cancer de col uterin prin acest program.
„In 2014, au fost testate, in total, 4.905 femei, dintre care 2.590 in trimestrul IV, iar dintre acestea din urma 127 au primit un rezultat pozitiv”, explica dr. Cecilia Lucaci. Asadar, in ultimele trei luni ale anului s-a reusit recuperarea timpului pierdut si s-au testat femei cât in primele noua luni. Ministerul Sanatatii a alocat pentru aceasta parte a anului un fond important si astfel mai multe femei au putut sa-si verifice starea de sanatate.
Din totalul celor testate, 3.668 aveau modificari celulare, insa non-neoplazice, iar majoritatea au primit recomandari de la medic. In cazul a 2.051 de femei s-a cerut repetarea testului, dupa tratament sau dupa rezultatul pozitiv. Programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin continua si in acest an, asa ca femeile se pot adresa medicului de familie pentru a se testa.
In judetul Bacau, din 2008 si pâna in 2013, s-au vaccinat impotriva HPV 5.634 de persoane. Desi campania viza doar imunizarea fetitelor, in 2008 nu au acceptat vaccinul decât 53 de copile, iar in 2009 alte 172. Pentru ca s-a dovedit a fi un fiasco pe acest segment, Ministerul Sanatatii a decis sa extinda vaccinarea si la fetele de pâna in 24 de ani sau chiar trecute de aceasta vârsta. Vaccinarea s-a efectuat prin cabinetele medicale din unitatile de invatamânt preuniversitare si universitare, ale medicilor de familie, de obstetrica-ginecologie si cele de planificare familiala.
„Anul acesta a venit cineva din Italia cu copilul sa fie inscris la scoala noastra. Am observat pe fisa de vaccinari ca avea acest vaccin facut. Si acolo e contra-cost, nu gratuit ca la noi.”
prof. Florentina Vieru, director la Scoala “Ion Creanga” Bacau
Pe primul loc in Europa la mortalitate
Tara noastra se situeaza pe primul loc în Europa, în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin si reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din România, dupa cancerul de sân, si prima cauza de mortalitate la cele cu vârste între 25 si 44 de ani. Programele de screening pot preveni pâna la 80% din cazurile de cancer de col uterin, spun specialistii si, de aceea, la nivel national se deruleaza în perioada 25 – 31 ianuarie 2015, campania „STOP cancerului de col uterin”.
„Recomand acest vaccin, pentru ca are numai beneficii. Poate fi administrat si la vârste mai mari, chiar si la 40 de ani. Am avut paciente care au facut acest vaccin, pe fondul unor probleme de sanatate, si acum sunt vindecate total. Pacat ca lumea nu constientizeaza ca un vaccin poate salva viata. Este un vaccin antiviral recomandabil mai ales la vârste foarte fragede.”
dr. Vladimir Corneliac, medic primar Maternitatea Bacau
Geta Panaite
Roxana Neagu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.