19 ianuarie 2025

Va crește vârsta de pensionare pentru femei?

Femeile care urmează să se pensioneze, s-ar putea să fie puse în situația de a mai trebui să lucreze, astfel că vor obține statutul de pensionar mai târziu decât în prezent. Și aceasta deoarece atât Comisia Europeană cât și Fondul Monetar Internațional (FMI) îi cer Guvernului României să crească vârsta de pensionare pentru femei la 65 ani, pentru a se ajunge la egalizarea cu cea de ieșire la pensie a bărbaților.

De altfel, această măsură este prevăzută în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), document redactat de fostul premier și ministrul anterior al Fondurilor Europene. Mai exact, în PNRR se stipulează că vârsta de pensionare a femeilor va crește la 65 ani, etapizat, până în anul 2035.



FMI-ul ar vrea chiar ca la această vârstă de pensionare pentru femei să se ajungă în anul 2030. Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, în vigoare în prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei trebuie să crească, etapizat, la 63 ani, până în 2030. Și tot până atunci stagiul complet de cotizare pentru femei trebuie să ajungă la 35 ani. În momentul de față, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 ani, iar stagiul complet de cotizare, de 32 ani și o lună. Cât despre bărbați, aceștia pot ieși la pensie la vârsta standard de 65 ani.

Stagiul complet de cotizare pentru ei este de 35 ani, în prezent. Aceste condiții, pentru ei, sunt în vigoare din ianuarie 2015. Revenind la perspectiva sumbră ce le-ar aștepta pe femei, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat, la mai multe posturi centrale de televiziune, că se va opune măsurii cerute de Comisia Europeană și FMI, deoarece ”Noi trebuie să ne ocupăm de creșterea speranței de viață a cetățenilor români și după aceea să vedem dacă mai discutăm și dacă mai este cazul de o creștere a vârstei de pensionare”.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img