În general, costurile energiei, fie că este vorba despre energie electrică sau termică, cresc considerabil de la an la an. Pentru românii care locuiesc în case care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, creșterile pot să fie resimțite destul de tare. Pentru cei care locuiesc în clădiri eficiente însă, creșterile sunt mai mici.
Din păcate, puțini sunt cei care conștientizează importanța pe care o are eficiența energetică a unei clădiri și din acest motiv neglijează și certificatul energetic. Conform specialiștilor, acest certificat de performanță energetică este un prim pas către un consum redus de energie și economii substanțiale.
Cât de util este certificatul energetic?
Documentul impus de autoritățile europene a devenit obligatoriu în România din 2013. Foarte mulți oameni îl consideră doar o obligație și un cost în plus, însă la o analiză atentă, acesta se dovedește extrem de util.
În cuprinsul acestui document sunt trecute informații referitoare la consumul de energie al clădirii, iar scopul principal al său este de a crea niște statistici și de informare (informații utile atât pentru instituțiile statului, cât și pentru proprietar și cumpărător). Având aceste statistici, proprietarii de clădiri pot să:
își izoleze mai bine proprietățile. În felul acesta pot obține cheltuieli mult mai mici pentru încălzire. O clădire foarte eficientă din punct de vedere energetic, spre exemplu, care face parte din clasa de eficiență energetică A, are un consum de 125 kWh/m2/an. O clădire ineficientă (clasa G) poate să aibă un consum de 8 ori mai mare. În timp, aceste diferențe se văd serios în buzunarul contribuabilului.
aleg să achiziționeze consumatori mai eficienți. Din fericire, pe piață există din ce în ce mai mulți consumatori eficienți, de la frigidere până la mașini de spălat și televizoare. Folosirea unor astfel de consumatori duce, de asemenea, la economii serioase.
De asemenea, pe baza certificatelor energetice, guvernele pot oferi diverse subvenții pentru izolarea clădirilor, iar acest lucru este din ce în ce mai întâlnit, chiar și în România.
Care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre certificatul energetic?
Înainte de a achiziționa un astfel de act este bine să știi câteva lucruri referitoare la cost și la obligațiile pe care le ai.
În primul rând, documentul este eliberat de un auditor energetic atestat. Ai de ales între 1800 de astfel de profesioniști, răspândiți în întreaga țară. Dacă oferi toate informațiile de care are nevoie auditorul, certificatul energetic poate să fie eliberat chiar și în 24 de ore, iar costul este unul relativ mic. Pentru un apartament, spre exemplu, prețurile sunt de circa 130..200 lei. Este adevărat că fiecare auditor energetic poate să-și stabilească prețul cum dorește, însă nu va trebui să cheltuiești o avere pentru un astfe de document.
Pentru a merge pregătit la auditorul atestat, este bine să ai la îndemână câteva documente ale locuinței (în copie).
Pe baza unei vizite la imobil, specialistul adună o serie de informații despre acesta:
Contează modul în care este compartimentată, suprafața pe care o are, materialele din care este construită, etc.
Consumatorii pe care îi folosești. Aceștia pot oferi informații utile referitoare la consumul întregii clădiri;
Zona în care se află clădirea;
Dimensiunea suprafețelor vitrate și tipul acestora;
Anul construcției;
Poziționarea față de punctele cardinale.
Cu cât analiza este mai serioasă, cu atât informațiile sunt mai exacte, iar proprietarul are informațiile necesare, poate să îmbunătățească eficiența energetică a clădirii și automat, poate obține un preț mai bun în cazul unei eventuale vânzări sau închirieri.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.