5 noiembrie 2024

Ursul, stăpân pe tot județul

Aproape 500 de urși au fost identificați pe fodurile de vânătoare din tot județul. Efectivul a crescut exponențial, mai ales după 2016, când a fost interzisă vânătoarea acestor sălbăticiuni. Numai pe fondurile cinegetice administrate de Direcția Silvică se estimează că sunt 216 urși, față de un efectiv optim de … 61 de exemplare. Urșii devin o prezență aproape firească peste tot, nu doar în zonele montane, locuite de oameni.

Estimări, nu date certe

Astfel, s-a ajuns ca, în județul Bacău, numărul urșilor să depășească, cu mult, 400 de exemplare. Mai exact, potrivit Agenției de Protecție a Mediului Bacău, în prezent, se știe că în tot județul ar exista 478 de urși, după ce la nivelul anului 2020, erau înregistrați … 454 de urși. De exemplu, pe cele 8 fonduri cinegetice gestionate de Direcția Silvică Bacău (din totalul de 57, existente în tot județul), s-a estimat prezența a 216 urși, față de un efectiv optim de … 61 de exemplare. Ca titlu de comparație, în 2016, când s-a oprit vânătoarea la urs, pe fondurile Direcției Silvice Bacău, se credea că sunt 120 de urși, față de de același efectiv optim, de 61 de exemplare. Practic, sunt de aproape 4 ori mai mulți urși decât ar fi trebuit.



De altfel, numeroși urși au fost identificați și în fondurilor private de vânătoare. De exemplu, pe cele 26 de fonduri cinegetice administrate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bacău, populația de urși a ajuns la 63 de exemplare. De reținut că evaluările se fac, în fiecare primăvară, de gestionarii fondurilor de vânătoare, fără a se garanta că rezultatul este cel real, din teren. Prin urmare, putem aprecia că numărul de urși este aproape dublu față de datele oficiale.

Incidente cu urși

Din păcate, din cauza efectivului crescut de urși, nu puține au fost situațiile în care animalele sălbatice au ajuns chiar și în orașe, cel mai adesea, în căutare de hrană. Bunăoară, în urmă cu doi ani, un astfel de urs a fost observat hălăduind pe o stradă din cartierul „Satul catolic” din Onești, animalul ajungând chiar și pe o arteră principală din municipiule de pe Trotuș.

Un altul a făcut prăpăd în localitatea Helegiu, unde a ucis mai multe capre și un porc. Cel mai grav incident, în care o persoană și-a pierdut viața, a fost înregistrat în 2019, pe fondul cinegetic de la Bârsănești (în zona „Sărățelu’”), administrat de AJVPS Bacău. Aici, un urs a atacat un sătean, aflat la cules de ghebe, împreună cu un copil de 14 ani. De altfel, băcăuanii mereu au sesizat apariția urșilor în zonele populate cu oameni. Multe alarme au venit din partea celor din Nicolae Bălcescu, Parincea, Pârgărești, Palanca.

Pe fondurile Direcției Silvice Bacău, cele mai multe incidente au fost înregistrate în zona Cașin – Mănăstirea Cașin și Târgu Ocna – Slănic Moldova, într-un singur caz unde s-a intervenit pentru eliberarea unei ursoaice prinse într-un laț rezultând rănirea unui pădurar (a necesitat mai mult de o lună de spitalizare). Îngrijorător este faptul că urșii își fac apariția și în zone unde nu au mai existat astfel de animale încă din vremuri istorice. De exemplu, numai anul acesta, au fost semnalați urși la Fântânele și Trebeș, la Fundul Răcăciuni și Scurta, dar și dincolo de Siret, la Dieneț. „Din experiența mea, și nu numai, vânătoarea este singura formă de management activ care poate produce efecte pozitive pe termen lung în gestionarea durabilă a populațiilor de animale. Și populația de urs nu poate face excepție”, este de părere Adrian Titian, șeful compartimentului Vânătoare al Direcției Silvice Bacău.

Niciun urs, împușcat legal, dar mulți uciși de braconieri

Din rațiuni necunoscute, statul nu intervine pentru a reduce din efectivul de urși, nici când au loc astfel de evenimente dramatice. Abia acum guvernanții pregătesc un normativ, dar care vizează doar situațiile în care urșii pot fi alungați, relocați sau extrași. Cu alte cuvinte, vânătoarea de urși rămâne doar un deziderat. În schimb, autoritățile par mai active în a-i amenda pe cetățenii care hrănesc animalele sălbatice, în speță urșii.

„În urma pagubelor și a incidentelor, am solicitat derogări de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor pentru mai mulți urși. Am primit derogare pentru relocarea unui urs, observat la Mănăstirea Cașin, dar la 3 luni de când a fost semnalată prezența animalului în zona locuită. Din 2016, pe fondurile Direcției Silvice Bacău, nu s-a mai vânat nici un urs. În schimb, am eliberat 6 exemplare din lațurile puse de braconieri”, au precizat silvicultorii băcăuani. Potrivit autorității de mediu, în 2017, după ce a fost interzisă vânătoarea, se estima că în județ erau 362 de urși. În 2018, efectivul crescuse la 399, iar în 2019 se ajunsese la … 412 de exemplare.

Anul trecut, totalul urșilor crescuse la 454 de animale, iar la estimarea făcută în primăvara aceasta, totalul urșilor a atins numărul de 478 de exemplare. După cum se lesne observa, nici măcar braconierii, singurii care mai îndrăznesc să-l înfrunte pe regele neîncoronat din Carpați, e drept, în multe cazuri, prin procedee … deloc bărbătești, nu pot sta în calea proliferării acestei specii. Mai reținem că „la nivelul județului Bacău, nu au fost solicitări pentru instalarea de garduri electrice, cu rolul de a împiedica incidentele sau pagubele produse de carnivorele mari”.

Vânători celebri, la vânat, prin județ

După Revoluție, numeroși străini pasionați de vânătoare au ajuns să împuște animale prin pădurile din județ. Străinii care veneau aici proveneau, în special din Europa și din Orient, fiind atrași de exemplarele de valoare de la noi. De regulă, mai toți alegeau să vâneze la fondul de vânătoare Pralea, preferat înainte și de Ceaușescu. De altfel, fondul era numit de silvicultori „cercul de aur al cerbului carpatin”.

Aici, în 1982, a fost împușcat de un inginer silvic local un cerb care a devenit record mondial la acea vreme, nedoborât până la începutul anilor ’90, de un exemplar din Ungaria. Străinii ajungeau și la fondul de vânătoare de la Mănăstirea Cașin. În județ, până nu demult, veneau șeici, la concurență cu prinți moștenitori și proprietari de mine de diamante.

Arabii, germanii, austriecii, danezii sunt doar câteva nații ai căror reprezentanți preferau să vâneze la noi. Unul dintre cei mai de seamă oaspeți a fost un șeic din zona arabă, care a sosit în Bacău cu un Boeing 707, cu o capacitate de peste 350 de persoane, dar în care erau îmbarcați doar … șapte pasageri și 65 de valize. Tot din zona arabă, a venit și fiul dictatorului Gadhafi – Said. Se spune că, pe timpul șederii la noi, beizadeaua a fost păzită de o femeie care a dormit la capătul patului, pe jos, pe un preș. La noi au mai poposit și proprietari de mine de diamante, un văr de-al prințului Charles, fost patron al firmei de profil Rigby.

Bâtrânul de vreo 80 de ani folosea o armă de peste 100.000 de euro, reușind să împuște 30 de porci și … doi urși. Alte nume celebre ar mai fi cel al lui Olivia Nalos Opre, fostă Miss Nebraska în 2013, pasionată de vânătoare, care are și tristul renume de a fi ucis animale pe cale de dispariție, sau al patronului arab al fabricii de arme Merkel din Germania (cumpărată de Emiratele Arabe Unite). Au mai vânat pe la noi și un director de la o firmă de echipamente de vânătoare și un patron de la fabrica de sisteme de ochire AIM Point.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri