Spectacol de zile mari
Centrul orasului a fost invadat de cetele ursilor, de capre, caiuti, mascati si alte personaje traditionale. Au rasunat tobele si au pleznit bicele, s-au inaltat spre cer urari de sanatate si un an mai bun. Ca in fiecare an, bacauanii au avut parte de un spectacol minunat oferit de ansambluri folclorice din judet si din alte zone ale Moldovei. Sute de spectatori au participat la evenimentul traditional ajuns la editia cu numarul 46.
GALERIE FOTO
Traditiile sarbatorilor de iarna sunt dragi bacauanilor. Acestia au iesit ieri cu mic, cu mare in strada pentru a urmari spectacolul oferit de zeci de trupe si ansambluri folclorice. Alaiul ursilor, caprelor, caiutilor si mascatilor a pornit de la Parcul Trandafirilor si s-a oprit in fata Prefecturii. Organizatorii au fost bucurosi de participarea numeroasa a artistilor si a publicului. Petrica Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul”, cel care de 46 de ani pune suflet in organizarea acestui eveniment, ne-a marturisit ca a avut initial emotii, fiindca zona din fata Palatului Administrativ parea goala inainte de ora 11. „Am crezut ca nu vom avea prea mult public, dar in cateva minute s-a adunat o multime impresionanta.” De fapt, bacauanii au tinut sa-i insoteasca pe artisti pe tot traseul paradei. De aceea s-au adunat la Parcul Trandafirilor si au urmat alaiul pana in fata scenei. „Ne bucuram sa vedem ca efortul nostru de a oferi bacauanilor un asemenea spectacol este apreciat. Ne-am fi dorit zapada, dar si soarele este benefic.”
Cei mai buni au urcat pe scena
„Ceea ce se vede pe scena este rezultatul a mai bine de o luna de pregatiri, a explicat Petrica Vlase. Toate colectivele artistice incep scoala ursului, a caprei, a caiutilor din vreme. La pregatirea costumelor participa si tinerii, si batranii din comunitati.” In toate zonele judetului exista traditii de iarna, dar au fost invitati sa evolueze in fata bacauanilor cei foarte bine pregatiti. „Sunt 15 formatii din judet, printre care Capritele din Beresti-Tazlau, Versesti-Sanduleni, Livezi si Scorteni, Caiutii de la Pirjol si Balcani, Ursii de la Darmanesti si Dofteana.” Artistii si-au pus tot sufletul in spectacol si au smuls aplauze publicului. Cei veniti din alte judete ale Moldovei au fost incantati de caldura bacauanilor. Unele ansambluri au o relatie lunga de prietenie, dar si de rivalitate, cu „Busuiocul” din Bacau.
Urari de viata lunga
„Traditiile noastre nu au concurenta, ne-a spus mandru Mihai Fediuc, referent coregrafie la Centrul de Creatie Botosani. Astazi ne prezentam in fata bacauanilor cu un spectacol complex, cu uraturi, mascati, ursi, caiuti si dansul cerbilor.” Si George Ilascu, maestru coregraf la Vaslui, este mandru de datinile zonei sale. „Am venit de data asta cu formatia Randurile, din Buda, un sat uitat de lume. Avem obiceiuri inedite, de la caprele pe prajina, la draci si babe. Se joaca la noi din veci.” Publicul i-a apreciat pe toti, iar copiii, prezenti in numar mare, s-au distrat de minune. „Nu stiu care formatie imi place cel mai mult, ne-a declarat Maria Iacob. Toata viata mea am participat la spectacolul acesta si as vrea sa aiba loc si de acum inainte in fiecare an.” Directorul Ansamblului „Busuiocul” are aceeasi speranta. „Imi doresc sa reusesc organizarea editiei cu numarul 50, dupa care sa predau stafeta altor iubitori ai traditiilor noastre.”
Doina Mincu