Viorel Oltean, un fermier din Ghimeș, a anunțat că oamenii din zonă se confruntă cu o situație dramatică, după ce urșii au omorât cinci vaci în ultimele două luni. „Ultima vacă a fost omorâtă la doar 200 de metri de casa mea, pe pășune”, povestește el, cu vocea tremurândă de furie și neputință. „Ieri ocoleam rahații de urs și întorceam vacile împreună cu copilul meu, iar urșii, la doar 50 de metri mai în amonte, devorau o vacă proaspăt ucisă, care aparținea unui vecin.”
Oltean descrie situația ca fiind tot mai periculoasă și susține că animalele sălbatice care terorizează zona nu sunt urși de tomberon, ci „ucigași sălbatici”. Fermierul este tot mai revoltat față de autoritățile locale și centrale, considerând că acestea nu fac suficient pentru a proteja oamenii și animalele din regiune.
„Nu mai avem ce face. Singura soluție este să refuzăm să mai plătim impozitele către primărie și stat. Trăim într-un adevărat Vest Sălbatic! Băi, guvernanților, nu mai pupați niciun leu impozit! Legea aici este care pe care, iar voi asta urmăriți!”, a declarat Oltean furios.
Fermierul spune că atacurile urșilor au devenit o adevărată problemă în zonă, iar oamenii își dau seama că și-au pierdut o vacă atunci când animalul nu se mai întoarce acasă de la pășune. Urșii atacă vacile, le omoară și le trag în pârâuri din apropiere, unde le devorează. Din cauza pericolului constant, Viorel Oltean a decis să nu mai lase vacile să pască liber, ținându-le acum în grajd, departe de colții urșilor.
În replică, autoritățile promit despăgubiri de aproximativ 6.500 de lei pentru fiecare vacă pierdută, dar Oltean susține că suma este insuficientă, mai ales când este vorba de vaci gestante, a căror valoare este mult mai mare. „Animalele noastre valorează mult mai mult decât ceea ce ni se oferă. Pierdem nu doar bani, ci și surse de hrană și viței nenăscuți”, explică el.
Fermierul povestește că anul trecut urșii nu se apropiau atât de mult, deoarece folosea ATV-ul și arunca petarde zilnic, pentru a-i ține la distanță. Însă acum, se simte depășit de situație: „Nu se mai poate face nimic, urșii sunt tot mai agresivi și vin tot mai aproape de gospodării”.
Situația de la Ghimeș devine tot mai alarmantă, iar fermierii din zonă solicită măsuri urgente pentru a evita noi tragedii și pierderi economice. Totodată, ei cer ca autoritățile să le ofere compensații reale și soluții de protecție mai eficiente împotriva urșilor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.