25 decembrie 2024

Urși prin centrul stațiunii Slănic Moldova

Urșii umblă liber, noaptea, prin centrul stațiunii Slănic Moldova. Unul a fost fotografiat chiar în noaptea de vineri spre sâmbătă pe acolo (8/9 noiembrie). Până acum nu a fost semnalat nici un incident din acest motiv, dar oamenii se tem că ar putea apărea oricând. „Urșii – spune Gheorghe Baciu, primarul orașului-stațiune – vin mereu pe aici, dar nu se iau măsuri”.

Stațiunea se află la poalele Munților Nemira, puternic împăduriți, un areal propice pentru viețuirea animalelor sălbatice. Dar numai urșii cutează să se aventureze prin stațiune, evident în căutare de hrană.



Numărul urșilor din județ este în creștere – conform evaluărilor făcute de silvicultori, de reprezentanții fondurilor de vânătoare și de Agenția pentru Protecția mediului. Silvicultorii spun că legislația actuală încă interzice vânarea acestor animale. Dar în luna septembrie senatorii au votat deja un proiect de lege pentru a se permite vânătoarea și derogarea de la o directivă europeană pentru protejarea urșilor. Proiectul de lege prevede ca vânătoarea să fie permisă în următorii cinci ani, anual între 1 aprilie și 30 mai și între 1 septembrie și 31 decembrie.

Recent, ursul a ucis un om la Bârsănești, iar în Onești a fost filmat un urs care se plimba, noaptea, prin oraș. La Slănic Moldova urșii vin în stațiune, aidoma turiștilor, de ani buni.
Fotografiile alăturate au fost făcute de un martor la trecerea ursului pe aleile din centrul stațiunii.

„De trei ani facem sesizări peste tot privind astfel de situații. Dar nu se ia nicio măsură. În zona noastră răspunde de pădure și de fauna din ea Ocolul silvic Târgu Ocna. Numeroase sesizări au fost făcute și la numărul de telefon 112. Tot fără urmări. Până la urmă, cei care au în grijă pădurea și vânatul al trebui să ia primele măsuri, să țină animalele în arealul lor.”
Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img