Dosare prafuite in sertarele Politiei. Autorii sunt infractori periculosi
46 de bacauani urmariti prin Interpol. Unii dintre ei figureaza in analele Politiei la capitolul de „most wanted” (cei mai cautati). Vorbim de concetateni de-ai nostri care au comis fapte penale, unele foarte grave, si care sunt acum sub urmarire penala, dar au disparut fara urma.
Zeci de bacauani sunt dati acum in urmarire generala la nivel national si international dupa ce au comis mai multe fapte penale, unele dintre ele foarte grave, de genul tentativelor de omor sau chiar proxenetism. In arhiva Inspectoratului General al Politiei Romane, la capitolul “most wanted”, printre cele 14 persoane cautate este trecut si Clamparu Ioan (foto – 43 de ani), din Bacau, pe numele caruia este emis un mandat de arestare preventiva pentru proxenetism. El este cercetat intr-un dosar de initiere si constituire a unui grup infractional organizat, cu scopul de comitere de infractiuni grave si proxenetism – trafic de tinere pe relatia Romania – Spania in vederea practicarii prostitutiei, constangerea acestora pentru exploatare sexuala. El este dat disparut inca din 2005. Un alt bacauan trecut pe “lista neagra”, condamnat 3 ani si 6 luni inchisoare, este Ioan Zahiu, de 53 de ani, cautat si el de mai bine de trei ani. Tot pentru aceeasi fapta, cu o condamnare de 6 ani inchisoare, este Petru Cristinel Ursachi, care in perioada 2000-2001 a indus in eroare mai multe persoane promitandu-le obtinerea unor vize Schengen in schimbul unor sume de bani, in valuta. Si el este disparut de atunci, iar dosarul lui e undeva, prafuit, in sertarele politistilor. Iar lista continua cu fapte de inselaciune, talharie, furt de autoturisme, fals, evaziune fiscala, infractiuni la regimul stupefiantelor sau la cel al circulatiei.
Infractori pe linie
economica
In alte dosare, este vorba despre faptasi de infractiuni minore, tip furtisaguri sau talharii, dar care de frica inchisorii au preferat sa dea bir cu fugitii. Printre ei sunt si femei, cum e cazul Domnicai Varlan (57 de ani), din Ardeoani, disparuta de 4 ani, cautata pentru favorizarea infractorului. In alte cazuri este vorba de infractiuni economice, iar aici unul dintre exemple este cel al lui Ioan Marchiz (36 de ani), din Comanesti, condamnat la 4 ani de inchisoare pentru ca a emis 10 facturi fiscale si nu le-a inregistrat in contabilitatea societatii la care era administrator. Jan Ciobanu, de 29 de ani, tot din Bacau, este si el in analele Politiei cu o condamnare de 10 ani, pentru emitere file CEC fara acoperire, prin care a creat un prejudiciu la bugetul de stat, la data respectiva (2004), de 3.410.186.886 lei vechi.
Condamnat pentru coruptie sexuala
Cu o inaltime de 1.80 m, ochi caprui, par negru ca semnalmente, Daniel Cristi Brasoveanu, de 32 de ani, este cautat si el de lucratorii de la Investigatii Criminale dupa ce s-a stabilit ca se face vinovat pentru coruptie sexuala. Pentru o alta fapta, viol, este cautat si Stan Ion (36 de ani), din Buhusi, pentru o fapta comisa in 2007 si care se pedepseste cu patru ani inchisoare. Un alt bacauan condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru fals privind identitatea este Florea Valentin Ionut, de 30 de ani. Si el este dat disparut de trei ani. Urmeaza apoi multe fapte de furturi din societati comerciale si din locuinte, delicte silvice sau ultraj.
Munca de Sisif
Identificarea infractorilor este o munca de Sisif, iar cautarea unei urme, a unei amprente digitale in baza de date, a unui capat de ata si a unei pete de sange presupune o munca minutioasa. De acest lucru se ocupa criminalistii bacauani. Numiti oamenii din umbra ai politiei, pentru identificarea infractorilor acestia folosesc diferite tehnici de la pudrare cu pigmenti de diferite culori, observatia cu ochiul liber, pana la surse de lumina ultraviolet. “Aplicatia CDN (cadavre, disparuti, necunoscuti – n.r) monitorizeaza orice disparitie. Aceasta este introdusa in baza de data nationala si verifica persoanele disparute/ cautate. Se fac efectuari prin comparari de date, de poze. Avem mii de astfel de cazuri”, a explicat si agent sef principal Teodor Godoci, de la Serviciul Criminalistic Bacau.
Cartea de identitate a infractorului
Amprentarea digitala este o alta metoda folosita des de criminalistii bacauani pentru depistarea infractorilor. Intrucat opereaza cu mainile, este aproape imposibil ca infractorul sa nu lase macar o amprenta digitala la locul faptei. Chiar daca acesta foloseste manusi, impresiunile degetelor sau palmelor sale raman intiparite pe obiectele atinse. “Chiar daca infractorul isi taie buricele degetelor nu-si poate indeparta amprentele digitale. Acestea se refac in scurt timp, n-ai cum sa scapi de ele. Nu exista doi oameni pe acest pamant care sa aiba aceleasi caracteristici dactiloscopice. Nici macar fratii gemeni nu au impresiunile digitale identice”, a explicat si comisarul sef Eugen Goldan, seful Serviciului Criminalistic Bacau. Pentru prelucrarea amprentelor, criminalistii bacauani folosesc programe sofisticate, de tip AFIS sau ImageTrack.
Portretul robot
In cazul in care identitatea infractorilor nu este cunoscuta, politistii fac un portret-robot. In proportie de 80-90 la suta, acesta seamana cu personajul care le da de furca politistilor. “Intocmirea unui portret-robot necesita cateva ore bune de munca, ba chiar zile, daca infractorul a fost vazut de mai multe persoane, ne-a spus expertul din camera ImageTrack, criminalistul Cristian Raileanu. Calculatorul realizeaza portretele-robot pe baza informatiilor transmise de victime sau martori, daca exista.” Programul special selecteaza pe loc una dintre cele peste 400 de perechi de ochi, apoi sprancene, buze, nas, urechi, indicate de cel care sta de vorba cu criminalistul.
Roxana Neagu