15 noiembrie 2024

Urmariti de Fisc pentru un leu: Milioane de mici actionari SIF Moldova, datori la Sanatate

Mii de bacauanii s-au trezit in acest an ca sunt datori cu diferite sume la bugetul de sanatate. Potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, actualizata, sunt inclusi in aceasta categorie atât pensionarii care realizeaza venituri si din alte surse (firme, dividende, dobânzi), persoanele cu venituri din chirii, persoanele cu veniturile din activitati liberale ori persoanele cu venituri din drepturile de autor.

Printre acestia, s-au numarat si milioanele de mici actionari de la SIF Moldova care au devenit, unii fara sa-si aminteasca, proprietari de actiuni reziduale (rezultate in urma procesului de privatizare din anii ‘90).



Practic, pentru dividendele de doar câtiva lei, micii actionari s-au vazut datori la Sanatate cu zeci de lei. Enormitatea a fost sesizata din timp de reprezentantii SIF Moldova, dar si de organzatiile infiintate tocmai pentru a reprezenta vocea contribuabilului român in relatia cu autoritatile statului, cum este cazul Asociatiei pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT).

Potrivit acestora, micii actionari ai SIF-urilor au fost scosi datori la Sanatate cu o contributie de 44 de lei pentru cei 5 lei dividende (pe care, in fapt, multi nici macar nu le-au incasat). In aceasta situatie este si Crina R. din Onesti. S-a intors in aceasta primavara din Italia, dupa sate ani, si, când a avut de rezolvat o urgenta medicala, i s-a comunicat ca are de achitat o datorie la Sanatate de câteva sute de lei. “Mi-au zis ca am incasat dividende de opt lei, anul trecut, si un leu, acum doi ani, dar eu nici macar nu am fost in tara in ultimii trei ani”, explica femeia.
SIF Moldova a organizat pe aceasta tema chiar si un simpozion la nivel national, impreuna cu diferite organizatii, in vederea sensibilizarii reprezentantilor statului in aceasta problema.

“Este o problema pe care noi am sesizat-o, inclusiv Ministerului de Finante, ANAF, Casa Nationala de Sanatate. Este o pozitie publica afisata inclusiv pe site-ul nostru pe care SIF Moldova a luat-o tocmai in ideea de a sprijini acest demers pe care il au actionarii. Noi venim in intâmpinarea actionarilor si spunem ca o astfel de prevedere este un exces. De la Finante ni s-a raspuns ca asa este legea, dar, totusi, ea trebuie modificata”
Costel Ceocea, presedinte SIF Moldova

De altfel, chiar si ARSIT a trimis o scrisoare ANAF pentru “reanalizarea situatiei” si pentru o modificare legislativa. “Chiar si in cazul unui venit sub 5 lei, calculul se face, insa, la un salariu minim pe economie lunar (800 de lei, in prezent n.r.). Deciziile de impunere stabileau debite de plata, dar si dobânzi si penalitati pentru neplata acestora la timp”, se arata intr-un comunicat al ARSIT.

Pâna in prezent, insa, nu s-a luat nicio masura, Statul fiind mai mult concentrat pe onorarea datoriei la medicamente, presând astfel autoritatile sa colecteze bani din toate sursele. La SIF Moldova ar fi circa 5,5 milioane de actionari care au dreptul la un dividend net in valoare mai mica de cinci lei pe actionar.

“E ca pe vremea fanariotilor, e japca curata”

In aceasta situatie s-au aflat inca alte sute de mii de pensionari care au realizat, în ultimii cinci ani, venituri din alte surse. Acum, ei au de platit contributie la Sanatate care de multe ori depasesc cu mult veniturile realizate. In alte cazuri, datoria initiala este depasita, ca valoare, de penalitatile calculate.

Este si cazul lui Marin G. care odata iesit la pensie, dupa ce a muncit zeci de ani de munca la combinatul de ingrasaminte chimice, si-a cumparat o moara pentru porumb din care mai scotea câtiva bani in plus pe lânga pesnie.

“M-am trezit ca am de achitat la Sanatate inca de acum cinci ani, sute de lei. De parca n-am muncit atâtia ani in gaze, timp in care am platit la Sanatate fara ca sa beneficiez de vreun serviciu medical. E ca pe vremea fanariotilor, e japca curata”, se plânge batrânul.

De altfel, de când are acces la baza de date a ANAF-ului, casa de asigurari i-a luat în vizor pe toti “datornicii”, trimitându-le instiintari prin posta chiar sI celor care intre timp au trecut la cele vesnice.

“Sotia mea a raposat anul trecut, in vara, si primesc inca si azi, la mai bine de un an, instiintari de la Fisc”, mai spune Marin G. Din pacate, legea este lege, si batrânul va trebui, pâna la urma, sa achite contributiile la Sanatate ale sotiei datorate pâna in ziua când a decedat. Altfel, cel mai probabiul va fi executat silit de catre Fisc.

Legislatia privind contributia la sanatate este în vigoare din 2007, suferind zeci de modificari pâna in prezent. Cert este ca potrivit legii, contributiile catre Casa de Sanatate trebuie platite pâna la data de 25 ianuarie a anului urmator încasarii venitului. Din 26 ianuarie încep sa fie calculate penalitatile. Casa de Sanatate are acces la baza de date a ANAF, prin urmare, toti cetatenii care au un venit unic, cum sunt dividendele, au primit decizii de impunere din oficiu pentru contributia la Sanatate aferenta acestor venituri.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014