– afirma Costache Popa, primar al comunei Orbeni
– Sunteti la primul interviu pentru presa, dupa cum imi spuneati. Pentru cititorii ziarului Desteptarea, cine este Costache Popa?
– M-am nascut in Orbeni, in 1968, am urmat Liceul de Chimie nr. 4 din Bacau, dupa aceea o scoala de contabilitate, iar din 1990 lucrez in Primarie. In 1996 am candidat ca independent la functia de primar si am câstigat cu peste jumatate din voturi din primul tur. In 2000 am incercat din nou, insa am pierdut. Am renuntat o vreme si, din 2006, am revenit, ocupând postul de contabil si contabil sef in Primarie, pâna acum, inainte de alegeri. Mi-am zis ca sunt pregatit, am mai multa experienta si am luat decizia sa candidez din nou pentru functia de primar, de data aceasta din partea Partidului National Liberal. Sunt casatorit, am doi copii, ambii studenti, unul a terminat anul trei la Agronomie, iar acum este plecat in America. Cel mai mic a trecut in anul trei, la Constructii-Instalatii, in Iasi.
– Care au fost alte argumente pentru care ati candidat din nou?
– In primul rând mi-am dorit sa fiu aproape de oameni, sa-i ajut, sa-i sprijin in rezolvarea problemelor pe care le au. Experienta anilor din urma, de activitate in domeniul administratiei au insemnat si inseamna mult pentru mine. Am mai adaugat la toate acestea discutiile cu oamenii din comuna, care m-au incurajat, apoi tineretea, dorinta, vointa, de a schimba ceva in actul administrativ si de conducere, le-am putea trece tot la argumente. Un alt argument a fost acela de a aduce in Primarie un suflu nou, un nou echilibru, sa creez acel cadru ca oamenii sa vina in institutia numita Primarie liberi de anumite constrângeri, deschisi, eu vreau sa vad oameni zâmbind când intra si ies de la mine, de la alti functionari din Primarie, aspect care nu s-a prea vazut in ultimii ani.
– Este interesant ce spuneti, insa, dumneavoastra stiti, aici este ca in justitie, nu poti sa-i multumesti pe toti, uneori pe niciunul.
– Este adevarat, dar conteaza, pentru el, pentru prestigiul institutiei, modul cum ii vorbesti, iar prin argumentele pe care i le aduci cetateanului, poti sa creezi o relatie institutionala corecta, civilizata. Oricine ar fi, ce pregatire ar avea, prin modul de adresare, prin cercetarea pe care ai facut-o, prin documentele legale pe care i le prezinti, poate sa inteleaga ca nu poti sa faci dreptate printr-o ilegalitate. Despre asta este vorba. De multe ori uitam cine ne-a trimis aici si ne comportam ca niste vatafi. Am insistat mai mult asupra acestor aspecte, deoarece le consider foarte importante in relatiile cu oamenii.
– Cum a fost campania electorala? Câti candidati ati fost?
– Cinci. A fost greu, destul de greu, insa, impreuna cu echipa mea am reusit sa le capat increderea, increderea este esentiala, evident ca trebuie sa fie reciproca, altfel nu faci nimic, ajungi sa vorbesti singur prin primarie. Am câstigat cu 49 la suta din voturile exprimate, diferenta dintre mine si urmatorul clasat a fost de 105 voturi. Partidul a luat tot cam asa, PNL are sase consilieri, PSD tot sase, ALDE are unul, care este si viceprimar. Inca de la instalare le-am spus si i-am rugat pe toti ca, in Primarie, sa nu facem politica, sa devenim o echipa care lucreaza pentru binele oamenilor si a comunei.
– Din experienta dumneavoastra, in mediul rural, este votat omul sau partidul?
– Eu sunt convins ca la locale, este votat, cu precadere, omul. Rezultatul ma indreptateste sa afirm acest lucru. Daca tot suntem aici, as vrea, si prin intermediul dumenavoastra, sa propun, sa recomand, gasirea unei solutii legala pentru ca primarul sa poata ocupa functia doar doua mandate, maximum trei. Eu ii apreciez pe cei care au rezistat, au fost alesi de cetateni, ma gândesc ca merita dar, repet, in opinia mea, un primar, in opt ani, poate si are si timpul necesar, sa faca ce a promis oamenilor, dupa care vine altul cu o noua viziune, cu un nou elan.
– Pe lânga faptul ca v-ati propus sa fiti cât mai aproape de oameni, ce a mai cuprins programul dumneavoastra electoral, cu ce i-ati convins?
– Nu am angajat lucruri pe care nu le pot face. Eu stiu potentialul comunei, cunosc oamenii, stiu ce vor. Sigur ca au fost si chestiuni concrete. Avem proiecte in derulare, pe care le vom finaliza, pentru acest lucru il apreciez pe fostul primar, pâna la urma am fost tot intr-o echipa. Prin PNDL s- a finalizat o scoala, trebuie facuta receptia finala, urmeaza dotarile, apoi doua drumuri comunale, 108 si 109, au fost asfaltate. Ne vom orienta, in anii urmatori pe accesarea de fonduri guvernamentale si europene, suntem in discutie cu o firma de consultanta pentru proiectarea unor obiective utilitare, printre care un camin pentru batrâni, achizitionarea unor utilaje pentru imbunatatirea calitatii apei, acum, practic, apa nu este potabila, dupa parametrii standard.
– Mai sunt scoli in comuna cu grupurile sanitare in curte?
– Mai sunt, la Scurta, Sc. 3, si la Orbeni o scoala. Ne-am dorit si imi doresc ca in anii ce vin sa punem accent pe educatie si sanatate, sa facem tot ce se poate pentru ca elevii, tinerii, toti locuitorii comunei sa beneficieze de conditii cât mai bune de trai. Imi propun sa invit la o masa rotunda toti responsabilii, pe domenii, din comuna, din scoli, sanatate, agricultura, comert, religie, impreuna cu membrii Consiliului Local, si sa construim un program clar, coerent, pe prioritati, cu ce avem de facut, ce bani avem si de unde mai putem aduce. Dar, ca sa inchei, important pentru mine, repet, sunt cetatenii si problemele lor, usa mea este deschisa permanent.
Orbeni
Comuna Orbeni se afla în partea de sud a judetului, pe colinele de pe malul stâng al Siretului, în bazinul afluentului acestuia, pârâul Orbeni. Este strabatuta de soseaua nationala DN2, care leaga Bacaul de Focsani si trece prin estul comunei, dar si de soseaua judeteana DJ119D, care o leaga spre nord de Parava si spre sud de Valea Seaca. Activitatea de baza a locuitorilor este agricultura si comertul.
Conform recensamântului efectuat în 2011, populatia comunei Orbeni se ridica la 3.760 de locuitori, în scadere fata de cel anterior din 2002, când se înregistrasera 4.138 de locuitori. Comuna este formata din doua sate, Orbeni si Scurta. În satul Orbeni se afla biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, monument istoric de arhitectura de interes national, datând din 1785. De asemenea, ca monument isotric de interes local este Scoala din Orbeni, construita în 1893.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.