@ interviu cu conf.univ.dr.Venera Cojocariu, directorul Departamentului de Consiliere Profesionala al Universitatii Bacau
Abia intoarsa de la Roma, unde a participat, ca invitata, la sedinta pregatitoare de depunere a candidaturii unui program de parteneriat international, conf.univ.dr. Venera Cojocariu a acceptat sa ne acorde un inerviu-blitz, in exclusivitate.
– Ati reprezentat Universitatea Bacau la o reuniune internationala, desfasurata la Roma. Care a fost scopul deplasarii dumneavoastra in Cetatea Eterna?
– Am dat curs unei invitatii, venite in ultimul moment, pentru a participa la sedinta de lucru pregatitoare pentru depunerea candidaturii universitatii bacauane la derularea unui program de tip Socrate-Comenius, cu termen de depunere la 1 martie 2006.
– Cand, unde si cu ce parteneri ati participat la lucrarile acestei prime sedinte de lucru?
– Sedinta s-a desfasurat intre 20-23 ianuarie, la Universitatea de Studii „La Sapienza” din Roma, cu parteneri de la universitati din Italia, Romania si Turcia.
– Ce tip de proiect ati prezentat la Roma?
– Un proiect de tip centralizat, finantat de Uniunea Europeana, intitulat „De la scoala la munca. Cum sa gasim o orientare prin culturile locale”. Scopul intalnirii noastre la Roma a fost acela de a construi forma finala a propunerii de proiect, de a discuta obiectivele, activitatile noastre si ale partenerilor.
– Care au fost intentiile institutiei coordonatoare?
– Institutia coordonatoare a proiectului este Universitatea de Studii „La Sapienza” din Roma, gazda acestei prime intalniri de lucru. Printr-o metodologie proprie, originala, care a fost pusa la dispozitia partenerilor, institutia coordonatoare si-a propus sa efectueze, pe de o parte, un aprofundat studiu intercultural, interdisciplinar, pentru a descoperi cele mai eficiente modalitati de corelare a activitatii didactice, de formare, cu cerintele de pe piata muncii, din perspectiva culturilor locale. Pe de alta parte, si-a propus experimentarea acestor modalitati in institutiile de invatamant partenere in proiect.
– Ce beneficii ar putea obtine Universitatea Bacau in urma derularii acestui proiect international?
– Am participat la aceste lucrari in calitate de director al Departamentului de Consiliere Profesionala al Universitatii Bacau si pot spune ca proiectul poate asigura acestui departament o serie de oportunitati si resurse de organizare si functionare, in conformitate cu propriile noastre obiective majore. Proiectul se potriveste perfect cu intentiile noastre si ne ofera atat o perspectiva interesanta de abordare, cat si o serie de resurse financiare, care permit transpunerea integrala a proiectului in fapt, in rezultate concrete. Pe scurt, speram ca Universitatea Bacau sa devina, prin Departamentul de Consiliere Profesionala, institutie partenera in acest important proiect european.
– Cand veti sti daca demersurile dumneavoastra au avut efectul scontat?
– Avand in vedere ca termenul limita de depunere a proiectului este 1 martie a.c., iar evaluarea se va finaliza pana cel mai tarziu la 1 iulie, rezulta ca pana la jumatatea lunii septembrie 2006 vom avea rezultatul final, care, speram noi, va fi in favoarea universitatii noastre.
– Ce le veti spune colegilor dumneavoastra, de la Universitatea Bacau, la prima intalnire pe marginea reuniunii de lucru de la Roma?
– In primul rand, le voi spune ca asemenea demersuri europene se fac cu pretul unor mari eforturi , cognitive, temporale, financiare, cu mari investitii de munca, incredere, motivatie si ca nu intotdeauna aceste eforturi sunt recompensate pe masura asteptarilor. Dar, iata, desi deplasarea noastra la Roma s-a decis abia in ultimul moment, ceea ce ne-a privat de un sprijin financiar din partea Agentiei Nationale Socrate, totusi, constienti fiind de avantajele majore ale acestor oportunitati, ne-am hotarat sa le valorificam si cred ca am reusit, la Roma, sa convingem institutia coordonatoare. Vis-a-vis de
aceste proiecte europene, trebuie sa le cautam, sa le descoperin la timp, sa comunicam imediat, convingator, sa avem curaj, sa ne implicam, sa speram. Tin sa multumesc colegilor care mi-au permis sa reprezint Universitatea Bacau si celor doua familii de bacauani, Ica si Adrian Rorich, respectiv Marina si Doru Ciuchi, care, gratie eficientei firmelor pe care le conduc, au devenit cofinantatoare ale acestui proiect, sponsorizandu-mi deplasarea la Roma.Scris de Stefan OLTEANU