22 noiembrie 2024

Uniunea Europeana ne interzice sa folosim substante periculoase \ Centre speciale pentru deseurile electrice

Substantele periculoase folosite pentru echipamentele electrice si electronice vor fi tot mai putin utilizate. Executivul a decis o serie de masuri pentru limitarea utilizarii lor. &#8222Aceste masuri

au fost luate ca urmare a transpunerii Directivelor Europene, privind limitarea utilizarii substantelor periculoase in echipamentele electrice si electronice, in legislatia romaneasca si a implementarii acestora, a declarat Mariana Micu, director la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului. Noile reglementari armonizeaza legislatia nationala cu acquis-ul comunitar,



conform angajamentelor luate de Romania la negocierea Capitolului 22 Mediu&#8221. Prin impunerea acestor masuri se urmareste inlocuirea substantelor periculoase cu materiale mai sigure in mai multe tipuri de echipamente electrice si electronice. Desi Hotararea de Guvern a fost adoptata in sedinta de Guvern in urma cu cateva saptamani, noile reglementari intra an vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Mai mult, pe piata vor fi admise, ancepand cu data aderarii Romaniei la UE, numai echipamente noi care nu contin plumb, mercur, cadmiu, crom, bifenili polibromurati sau eteri. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda antre 7.500 si 10.000 RON.

Colectarea deseurilor se va face selectiv

Au fost stabilite si normele referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice. Astfel, Mariana Micu a mai precizat ca &#8222pana pe 31 decembrie 2005 producatorii de astfel de echipamente vor fi obligati sa asigure infiintarea a cel putin un punct de colectare in fiecare judet. Obiectivul acestei actiuni este de a reduce volumul de deseuri de echipamente electrice si electronice eliminate, incurajandu-se refolosirea, reciclarea si alte forme de valorificare a acestora&#8221. Consumatorii vor fi obligati sa predea deseurile, gratuit sau contra unei compensatii in functie de componentele reutilizabile, la puncte publice de colectare a deseurilor. Nerespectarea prevederilor hotararii se sanctioneaza cu amenzi intre 5.000.000 si 10.000.000 de lei persoanelor fizice si intre 25.000.000 si 50.000.000 de lei persoanelor juridice.

Vom scapa si de frigiderele vechi

In Uniunea Europeana, Freon 12, substanta ce intra in componenta frigiderelor vechi, este interzis si a fost trecut pe lista neagra a poluantilor deosebit de periculosi printr-un protocol international, pe care l-a semnat si Romania. In consecinta va trebui sa scapam de toate racitoarele vechi, al caror agent de racire este Freon 12. Raportul intre frigiderele vechi si cele noi este de unul poluant la trei aparate noi. &#8222Cantitatea de Freon 12 sau Freon 22 este stabilita la nivelul Ministerului Mediului, in decurs de un an, a mai afirmat Mariana Micu. Freon 12, care inca se mai foloseste in Romania, este o substanta care distruge stratul de ozon, motiv pentru care va trebui sa renuntam la el&#8221.

Scris de n Alina RATA




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014