24 octombrie 2024
ActualitateUnitatile de alimentatie publica sunt luate la bani marunti

Unitatile de alimentatie publica sunt luate la bani marunti

Cu numai doua saptamani inaintea Sarbatorilor, inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au luat la puricat toate unitatile de alimentatie publica, dar si localurile unde se organizeaza petreceri de Craciun, Microrevelioane si Revelioane. aIn primul rand vom verifica documentul de inregistrare veterinara, ne spune dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului pentru Igiena si Sanatate Publica Veterinara din cadrul DSVSA Bacau.a Apoi ne vom convinge de existenta contractului cu o unitate specializata in servicii de salubrizare”. Veterinarii nu vor trece cu vederea caracteristicile constructive ale amenajarilor existente. Inspectorii vor verifica numarul de incaperi si destinatia acestora, peretii, plafoanele, pardoselile, furnizarea apei calde si reci, iluminatul, ventilatia si dispozitivele de protectie contra insectelor si rozatoarelor. De asemenea se va urmari daca unitatile sunt dotate cu spatii frigorifice suficiente pentru depozitarea produselor alimentare, cu respectarea vecinatatii produselor la depozitare.

Mancarea veche trebuie aruncata

Inspectorii de la DSVSA vor avea ca obiectiv si stabilirea originii materiilor prime, verificarea starii termice si a conditiilor de depozitare ale acestora. aVom urmari modul de receptie a materiilor prime si ingredientelor, certificarea salubritatii si a calitatii lor (prin certificate de sanatate publica veterinara si certificate de calitate), ambalarea, etichetarea si identificarea corespunzatoare a acestora. Un alt obiectiv al nostru este verificareaa modului de igienizare si depozitare a veselei. Vom pune in vedere administratorilor unitatilor ca nu au voie sa pastreze mancaruri in vederea comercializarii de pe o zi pe alta”, mai spune dr. Vlad.a Inspectorii veterinari se vor ocupa si de starea de igiena a personalului care lucreaza in unitatile de alimentatie publica. Acesta trebuie sa aiba carnete de sanatate, iar persoanele cu leziuni epidermice purulente, cu stari gripale sau racite vor fi trimise acasa. Veterinarii recomanda ca operatiunile de prelucrare a carnii, pestelui, legumelor, produselor de cofetarie-patiserie sa se efectueze in incaperi sau compartimente separate. aToate operatiunile de prelucrare a carnii crude: transare, tocare, preparare mititei, carnati proaspeti, chiftele trebuie sa se efectueze in spatiul destinat numai acestei operatiuni. Spatiul va fi dotat cu butuc, blaturi din lemn marcate distinct, ustensile, bazine racordate la reteaua de apa si canalizare. Operatiunile de prelucrare a pestelui crud se or face in conditii similare”, recomanda dr. Gheorghita Vlad. In unitatile destinate consumului colectiv vor fi consumate numai mancaruri gatite in aceeasi zi, din care se vor pastra probe timp de 48 ore la o temperatura de +4 grade C,a in spatii frigorifice special destinate acestui scop.
Lili Adochitei





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img