15 noiembrie 2024

Unități școlare eligibile pentru obținerea de granturi în vederea reducerii și combaterii abandonului școlar

Prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar sunt acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală pentru cel puțin 2.500 de unități de învățământ de stat eligibile, de nivel primar și gimnazial, cu prioritate de intervenție ridicată, identificate prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

Unitățile de învățământ care vor beneficia de aceste granturi vor fi stabilite prin ordin al ministrului Educației în luna ianuarie a anului 2022. Fiecare grant, care va fi implementat pe o perioadă de 3 ani de la obținerea finanțării, va fi stabilit în funcție de numărul de elevi înscriși și de gradul de marginalizare a localității. Până la finalul lunii martie 2022, primele 750 de unități de învățământ, care depun declarațiile de intenție și proiectul ce va conține inclusiv o analiză de nevoi, vor beneficia deja de finanțare.



Din județul Bacău, 110 unități de învățământ de stat sunt incluse în lista celor eligibile (publicată pe site-ul Ministerului Educației, la finalul anului trecut) din care 23 din mediul urban (municipiile Bacău, Moinești, Comănești, Onești, Dărmănești, Buhuși, Tg. Ocna) și 87 din mediul rural (majoritatea comunelor), care au, în total, 14.625 de elevi grupați în 741 de clase de gimnaziu. Pot depune documentația de finanțare și unitățile de învățământ care nu sunt incluse în lista celor eligibile, dar fac dovada îndeplinirii criteriilor de vulnerabilitate.

Scopul acestui program constă în:
– reducerea abandonului școlar în minimum 25% din unitățile de învățământ participante, până în 2026;
– îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale și creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial;
– creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior (gimnazial) la învățământul secundar superior (liceal sau profesional).

Pentru participarea la Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, toate unitățile de învățământ trebuie să compleze o Declarație de intenție (pe platforma publicată pe site-ul Ministerului Educației www.edu.ro). Toate declarațiile de intenție vor fi evaluate, urmând ca unitățile de învățământ preselectate să fie invitate să depună o propunere de proiect care va include, în mod obligatoriu, și o analiză de nevoi. Termenul de transmitere a intenției de participare este 17 ianuarie 2022.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014