5 noiembrie 2024

Unirea Principatelor Române sărbătorită în Bacău

La 165 de ani de la înfăptuire, Unirea principatelor Române a fost sărbătorită în Bacău, pe 24 ianuarie, prin manifestări culturale și religioase. La Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae” a avut loc un Te Deum și parastasul pentru făuritorii Unirii, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți sub coordonarea părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Iar în Piața Tricolorului a avut loc un spectacol organizat de Primărie.

La evenimentul religios au participat și prefectul Lucian Bogdănel, președintele Consiliului Județean – Valentin Ivancea, consilierul județean Ilie Bîrzu, parlamentari și alte autorități locale și județene. La ambele evenimente au fost prezenți și primarul Lucian Stanciu-Viziteu, președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, împreună cu alți membri ai Consiliului Director al organizației, și generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea.



La Catedrala ortodoxă, despre semnificația sărbătoririi Unirii Principatelor au vorbit IPS Ioachim, protoiereul Eugen-Ciprian Ciuche, Lucian Bogdănel, Valentin Ivancea și Lucian Stanciu-Viziteu. ”Fiecare act comemorativ în care actualizăm memoria înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru un ideal așa frumos și care cu dragoste au apărat credința, onoarea și recunoștința ca fiind punctele cardinale ale unui popor arată unitatea idealului pentru care s-au luptat. Iată că dacă îi pomenim îi aducem între noi, ei devin prietenii noștri, iar noi ne arătăm recunoștința prin păstrarea memoriei lor. Eroii au o prezență permanentă între noi în chip nevăzut, iar hotarele țării noastre sunt păzite de osemintele lor. Arborele libertății noastre este udat de sângele lor care a dat atâtea fructe gustoase în istoria neamului. În fiecare an când ne aducem aminte de ei, ne aducem aminte de un ideal, o credință și o jertfă.” – a spus IPS Ioachim.

În încheierea evenimentului, corala Diaconia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, solista Maria Șalaru și un grup de elevi ai săi, dar și tânărul Ioan Ciobanu au interpretat o suită de cântece patriotice, o parte dintre acestea pe versuri ale IPS Ioachim.

În piața Tricolorului, preoți ortodocși și romano-catolici au oficiat scurte slujbe de pomenire, iar Imnul național a fost cântat de soprana Gabriela Iștoc. Despre semnificația Unirii Principatelor au vorbit generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea și primarul municipiului, iar pe estrada din piață au urcat Maria Șalaru și elevii alături de elevii de la atelierele Ansamblului folcloric ”Busuiocul”, George Cojocărescu, Denis Voicu, Ansamblul folcloric „Zestrea”, Mădălina Petrache, Elisabeta Unguru și Bianca Popa.

În Piață a fost încinsă și Hora Unirii, în care s-au prins toți invitații și cei care au asista la eveniment, inclusiv Moș Ion Roată – întruchipat de un meșter popular băcăuan.

 

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri