„Unirea si moda timpului”
Sala 13 a Muzeului „Iulian Antonescu” s-a dovedit neincapatoare pentru multimea celor care au venit sa participe la manifestarea dedicata Unirii Principatelor Române. Liceenii sositi dupa ora 11 nu au mai avut loc, asa incât au preferat sa viziteze sectiile complexului. Evenimentul a debutat cu un colocviu despre semnificatia actului de la 24 ianuarie 1859. In cadrul expozitiei „Unirea si moda timpului”, invitatii au avut sansa sa vada rochii de epoca garnisite cu cu volane de matase, palarioare cu dantela, costume barbatesti, fotografii. Ca atmosfera sa fie si mai convingatoare, copiii au dansat Hora Unirii. A urmat lansarea revistei „Carpica”, vol. XLI, si comemorarea istoricului Iulian Antonescu, de la moartea caruia se implinesc 22 de ani. Prof. dr. Ioan Mitrea a vorbit despre „Perenitatea operei lui Iulian Antonescu”, dupa care invitatii au vizitat expozitia memoriala „Iulian Antonescu”, in care au fost prezentate carti, haine, biroul si alte obiecte de mobilier care au recreat spatiul de lucru si de odihna al istoricului. (Silvia Patrascanu)
Ziua Unirii la Colegiul Ferdinand I
Elevii de la Colegiul National Ferdinand I din Bacau au sarbatorit astazi Ziua Unirii. Adolescentii s-au pregatit zile in sir pentru ca programul dedicat acestui eveniment sa se desfasoare fara cusur. Iar pregatirea lor nu a fost in zadar. Amfiteatrul institutiei a devenit neincapator pentru elevii care au dorit sa participe la manifestare.
Ziua Unirii Principatelor Române nu a trecut neobservata pentru elevii Colegiului National „Ferdinand I” din Bacau. Coordonati de profesorul de istorie Nicoleta Zarnescu, elevii au organizat un eveniment care a avut mare succes in rândul colegilor spectatori. „Suntem din nou in sarbatoare, sarbatoarea Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859. Nu puteam lasa acest moment sa treaca neobservat. Nu numai de mine ca profesor de istorie ci, bineinteles, si de colegii mei cu care am colaborat la un mic moment artistic cu continut stiintific, doua momente de interpretare corala si o hora pe care o vor face elevii din toate clasele”, a spus Nicoleta Zarnescu, profesor de istorie. Unirea Principatelor Române, cunoscuta si ca Mica Unire a avut loc la jumatatea secolului al XIX –a. Anul acesta s-au sarbatorit 154 de ani de importantul eveniment. (Geta Panaite)
Unirea Principatelor, o perspectiva metafizica
Valea lui Ion, localitate care a intrat in istorie si datorita rolului de actor principal in evenimentele din 1907 si 1859, a fost, si ieri, frumos ravasita de evocarea Unirii Principatelor. Ion Ababei, din acest sat, a fost coleg de Divan Ad-hoc cu Vasile Roaita. Elevii si profesorii de la Scoala „Ion Rotaru” au comemorat evenimentul Unirii Principatelor prin organizarea unor spectacole, dezbateri, concursuri si expuneri. La Buhusi, Asociatia „Renasterea” si Colegiul „Ion Borcea” au avut ca invitat de onoare pentru acest eveniment pe prof.univ.dr. Alexandru-Florin Platon, Universitatea „Al.I. Cuza” Iasi. In amfiteatrul liceenilor, un public elevat a asistat la un veritabil regal metafizico-istoric despre „sensurile actuale ale Unirii Principatelor”, invitatul evidentiind si faptul ca, din pacate, „acaparati de haosul prezentului, suntem mai putin sensibili fata de trecutul istoric”. Au fost formulate intrebari, oferite raspunsuri elevate, nuantate cu informatii inedite. In acelasi context, participantii au evocat si personalitatea regretatului academician Gheorghe Platon. (Ion Fercu)
Clasa a III-a A a Scolii Gimnaziale „Spiru Haret” Bacau a sarbatorit Unirea cea mica!
Ca in fiecare an, pe 24 ianuarie, elevii clasei a III-a A de la Scoala Gimnaziala „Spiru Haret” Bacau au sarbatorit Unirea Principatelor Române, infaptuita in anul 1859. Activitatea a avut drept scop ideea de unitate nationala, de cultivare a sentimentului patriotic, inca de la vârste fragede, a sentimentului de mândrie nationala, conform vorbelor marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, infaptuitorul Unirii – „Sa respectam si sa impunem respect cât suntem, iar atunci când nu vom mai fi, sa fim regretati”. Intr-un cadru festiv, elevii au prezentat, in fata bunicilor, parintilor si fratilor mai mici, momente cultural – artistice. Colajul de cântece, dansuri, scenete, având ca subiect Unirea Principatelor Române, a curs firesc, inaltator. Hora Unirii a prins viata, maturii alaturându-se copiilor. Tot in cadrul acestei activitati, a avut loc un concurs interactiv „Ce stim despre Unire?”. Creta a punctat locul Europei, Principatelor si imperiilor jinduind a le supune. Elevii au constientizat slabiciunea in fata marilor puteri de unii singuri, au expus motivele pentru care „In Unire sta puterea”, au analizat discursul lui Kogalniceanu adresat lui Alexandru Ioan Cuza: „Prin inaltarea ta pe tronul lui Stefan cel Mare / S-a inaltat insasi nationalitatea româna… Alegându-te pe tine Domn… am voit sa aratam lumii ceea ce toata tara doreste: La legi noi, om nou. O, Doamne! Mare si frumoasa iti este misia. Fii dar omul epocei; Maria Ta, ca Domn, fii bun, fii blând; Fii bun mai ales cu aceia pentru care mai toti domnii trecuti au fost nepasatori sau rai. … Fa dar ca Domnia Ta sa fie cu totul de pace si dreptate” , dar si semnificatia cuvintelor domnitorului “Sa dea Dumnezeu sa-i fie tarii mult mai bine fara mine!” atunci când a fost silit sa abdice si sa plece in exil. Murariu Varvara, Irina Orzata si Ciprian Pintilie au apreciat importanta faptului de a fi impreuna intr-un demers didactic sau extracurricular.
inv. Clemansa Mauca, Scoala „Spiru Haret” Bacau
„Hai, sa dam mâna cu mâna!” la Gradinita „Agricola”
Prescolarii Gradinitei ” Agricola” au sarbatorit 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acest eveniment de mare insemnatate istorica a fost marcat printr-un scurt program artistic sustinut de copiii grupelor mari si mijlocii cuprinzând versuri, cântece, dansuri populare si sceneta cu Mos Ion Roata si Unirea. De asemenea, a fost organizata o expozitie cu obiecte de arta populara si cu lucrari ale copiilor. Echipa gradinitei considera ca orice sarbatoare este un prilej de a oferi copiilor o noua experienta, o noua situatie de invatare. In acest sens, la actiunea de pe 24 ianuarie au participat si 12 copii prescolari cu familii aflate in dificultate care beneficiaza de programele „SOS – Satele Copiilor” din România, parteneri in proiectul „Invata-i RECUNOSTINTA!” initiat de Gradinita „Agricola”. Dupa o succinta prezentare a evenimentului realizata de prof. Gheorghe Raschitoru , copiii, invitatii, personalul didactic si nedidactic al unitatii au dansat Hora Unirii. Aceasta traditie simbolizeaza coeziunea neamului românesc, speranta ca doar impreuna, pastrându-ne identitatea nationala, UNITI, vom reusi sa avem o viata mai buna. Aceste valori sunt promovate in Gradinita „Agricola” si transmise copiilor prescolari.
prof. Eliza Marga Ciurea, director Gradinita „Agricola”