Toamna se numara bobocii si initiativele. Dupa o vara cam lânceda politic, intrati in noua sesiune, parlamentarii au dat raportul. Am aflat, astfel, ca cei de la Putere au facut legi, diguri si biserici, iar cei din Opozitie, propuneri. Din cauza asta, doi au spus „pas”.
S-a incheiat o sesiune parlamentara si a inceput alta, motiv pentru care alesii bacauanilor si-au facut bilantul. Primul care a prezentat raportul si singurul care a facut-o din proprie initiativa, organizând o conferinta de presa, a fost Cosmin Necula, deputat PSD in Colegiul 2, care are la activ 6 propuneri, 5 initiative, 7 luari de cuvânt si 5 declaratii politice.
In conferinta, a vorbit despre problemele pensionarilor, reglementarea activitatii de voluntariat, prezenta elevilor in Consiliul de Administratie al scolilor, reintroducerea uniformei, Legea Insoventei si Codul Rutier. Deputatul a afirmat ca nu e corect sa vii cu o ordonanta de urgenta in situatia in care Parlamentul lucreaza deja la noul Cod Rutier.
“Exista, a explicat el, tot felul acte normative cu anulari, modificari si trimiteri, astfel incât nu mai stie nimeni care prevederi se aplica. „Noi facem asanarea legislatiei rutiere si strângem toate actele normative intr-o singura lege”, a declarat Cosmin Necula. Recent, dupa multe critici, Guvernul a trimis Codul Rutier in Parlament.
Diguri, drumuri si biserici!
Constantin Avram, deputat PC, ales in Colegiul 6, presedinte al PC Bacau, a facut 12 propuneri legislative, 23 de declaratii, 11 interpelari si a luat cuvântul de 24 de ori in Parlament. Printre altele, a lucrat la proiecte de lege privind intarirea rolului social al Bisericii, modificarea OG 34 privind achizitiile publice, modificarea Legii Insolventei, a Codului Muncii si a Codului Fiscal.
„Am un sentiment de multumire fata de faptul ca am reusit sa readuc in atentia Guvernului problemele legate de situatia de pe platforma petrochimica Borzesti, executia digului de protectie pe râul Trotus – in punctul Gura Vaii – si deschiderea finantarii pentru reabilitarea drumului din Dragugesti – Helegiu”, a declarat Constantin Avram.
Alte realizari ar fi includerea reprezentantilor ISU Bacau si Brigazii de jandarmi in ATOP si alocarea de fonduri pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a Catedralei Ortodoxe din Onesti.
“Am reusit sa deblochez finantari si sa atrag atentia asupra unor investitii, insa de succesul acestor demersuri vom putea vorbi numai dupa punerea lor in practica.”
Constantin Avram, deputat PC
Obiectivul nr. 1: canalizare in Darmanesti
Miron Smarandache, care a candidat din partea PP-DD, a avut 56 de interpelari, 3 motiuni, 17 declaratii si 11 propuneri legislative. Cele mai importante vizeaza modificari aduse Legii Pensiilor, Legii 95, care reformeaza domeniul sanatatii, Legii 448 care reglementeaza drepturile persoanelor cu handicap, Legii 76 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca si Legii Educatiei.
A participat si la proiectul de modificare a OG 21 privind protectia consumatorului, a legilor de organizarea a Societatiilor de Televiziune si Radiodifuziune, a Legii Adoptiei, Legii Apiculturii si Codului Rutier. La Legea Sanatatii se cere, de exemplu, completarea Art. 237 cu doua litere care se refera la serviciile medicale acordate in urgenta consumatorilor de alcool si droguri, care ar urma sa achite dupa externare 500-1.000 lei sau sa efectueze 50-100 de ore de munca in folosul comunitatii.
Ar fi vrut sa faca mai mult pentru Colegiul 7, dar nu a reusit, motiv pentru care pe 10 octombrie a trecut la PSD. Pentru Miron Smarandache, acum deputat al Puterii, obiectivul numarul 1 va fi canalizarea din Darmanesti.
“Primul dintre obiectivele mele este canalizarea din orasul Darmanesti. Voi lupta si pentru reabilitarea drumului din Lapos, care este impracticabil, o sala de spectacole in municipiul Moinesti si asfaltarea drumului Poduri – Berzunti.”
Miron Smarandache, deputat PSD (fost PP-DD)
Singur impotriva tuturor!
Valerian Vreme, fost membru al PDL, acum lider regional al Miscarii Populare, are la activ doar 3 luari de cuvânt, 5 propuneri legislative si 4 motiuni. „Ca deputat de opozitie, singurul, cred, ramas in pozitia asta, nu am avut initiative decât la nivel declarativ”, a marturisit Valerian Vreme. Ii lipsesc resursele financiare si influenta politica pentru a face ceea ce isi doreste. In centrul preocuparilor sale a fost platforma petrochimica, cea de care depinde viata multor oameni din Onesti si chiar revigorarea municipiului.
Daca ar fi fost la Putere si ar fi putut atrage fonduri ar fi fost preocupat, de asemenea, de scoli, biserici si infrastructura rutiera. „As fi terminat drumul de la Gura Vaii, care a fost urcat pe SEAP, dar Guvernul Ungureanu a plecat si nu s-a mai demarat investitia. S-a facut doar testarea unei anumite tehnologii pe 300 de metri. Eu l-am introdus in PNDI si l-am urmarit pâna in etapa de adjudecare, dar s-a oprit aici. E pacat, e un drum care se afla intr-o stare precara si care trebuie facut urgent.”
„Toate demersurile mele din prima sesiune au fost legate de platforma onesteana – RAFO si UTON – in ideea de a gasi parteneri care ar fi interesati sa cumpere sau sa investeasca aici.”
Valerian Vreme, deputat PMP
Bani pentru investitiile din mediul rural
Viorica Marcu, deputat PNL in Colegiul 5, are 6 propuneri legislative si o luare de cuvânt. Initiativele vizeaza modificarea Legii Educatiei, a OG 26 privind infiintarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, Programul „Masa la scoala”, modificarea Legii 67 privind alegerile locale si o propunere de revizuirea a Constitutiei României. A formulat diverse amendamente la Legea Pensiilor, Codul Silvic, legislatia privind retrocedarile, mediul, protectia sociala, adnministratia, educatia etc.
Amendamentele la Legea bugetului de stat, precum si memoriile depuse în timp au vizat infrastructura si educatia. Si când vorbesc despre educatie vorbesc despre unitatile de învatamânt din Parincea – Grupul scolar de arte si meserii -, din comuna Rachitoasa – Scoala I-VIII Burdusaci, Scoala I-VIII Rosiori, Scoala Sohodor – Horgesti, Gradinita si Scoala cu clasele I-IV din Calini – Colonesti, precum si Grupul Scolar «Alexandru Vlahuta» din Podu Turcului.” In teritoriu, deputatul liberal a fost mult mai activ decât alti alesi, participând la proiecte sau evenimente din Gioseni, Rachitoasa, Colonesti, Motoseni si Podu Turcului.
“Consider ca prin activitatea pe care o desfasor si strânsa legatura pe care o am cu oamenii din colegiu, cu problemele pe care acestia le au, sunt, ca parlamentar, un bun reprezentant al acestora.”
Viorica Marcu, deputat PNL
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.