Președintele unei importante organizații profesionale din agricultură crede că România are nevoie de reforme administrative și bugetare pentru că politica de astăzi duce doar la o falimentare națională a mediului privat. Vine chiar cu o propunere concretă pentru această situație și propune reforme administrative și bugetare de genul „o primărie la 10.000 de locuitori”.
Înțeleg: mai puțină funcționărime, mai puțini bani cheltuiți pe lefuri etc., economisirea resurselor prin comasarea localităților sau, după unele propuneri apărute anul trecut, chiar comasarea județelor. Adică, două-trei localități mici ar putea constitui una mai mare și mai puternică.
Tot anul trecut, pe alte criterii a apărut un proiect de lege care se voia un prim pas spre o adevărată reformă teritorială, însă prin înființarea unor consorții administrative, fără personalitate juridică. „Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate – se arăta în proiect -, au dreptul ca, în limitele competenței autorităților deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale”.
Mulți ar fi de acord cu o asemenea reformă, dar sunt și destui care nu. Cunosc unele cazuri în care locuitorii unor sate care au avut cândva statutul de comună țin morțiș să recapete acest statut, deși sunt doar mici localități. Cei care se pun de-a bățul la așa ceva sunt chiar cei din PSD și PNL, mai ales la nivel local. În ultimul an au existat doar două astfel de inițiative, la Oradea și la Buzău, ambele eșuate.
În județul Bacău, din cele opt orașe numai cinci au peste 10.000 de locuitori, iar dintre cele 93 de comune numai trei au de la 10.000 de locuitori în sus. Pe acest criteriu, județul ar rămâne cu mai puțin de jumătate dintre ele. Ar fi bine? Unirea ar face să crească puterea bugetară?