În ultima vreme, vorbim foarte mult despre bani și prea puțin despre iubire, prietenie, siguranță, natură sau bucuria de a studia, de a munci și performa. Bani, bani, bani. Se spune că suntem preocupați de ceea ce ne lipsește. De aici putem trage concluzia că românii au talent, inteligență, recunoaștere profesională, iubire, o familie frumoasă, o viață socială satisfăcătoare etc. Au de toate, în afară de bani. Reclamă această lipsă instituțiile, organizațiile, indivizii. Președinția nu are destui bani pentru promovare, iar Guvernul nu mai are bani pentru asistența socială și transferă sarcina acestor servicii pe umerii primăriilor.
Primăriile nu au bani pentru utilități, dar nu se grăbesc să reducă fondul de salarii. Băncile se plâng că sunt obligate să plătească statului 1,5% din active dacă depășesc un anumit indice, iar fermierii se plâng că băncile le resping cererile de împrumut. Asta înseamnă că aceste societăți de finanțare nu vor să fie parteneri la un posibil risc, ci doar la câștigurile sigure. În pofida acestui comportament egoist, filialele din România nu duc lipsă de clienți. Populația se plânge că veniturile sunt mici, dar și că locurile de parcare sunt insuficiente. E firesc în condițiile în care într-un oraș de mărime medie sunt zece mii de locuri de parcare și peste cincizeci de mii de mașini.
Magazinele de îmbrăcăminte și cosmetice din mall-uri sunt aglomerate la orice oră, la fel depozitele cu unelte de grădinărit sau materiale de construcție. Nu mai vorbim de supermarketurile alimentare, unde pierzi o jumătate de oră ca să cumperi o cutiuță cu brânză! Numărul clienților și valoarea încasărilor firmelor care vând telefoane și servicii de telefonie sunt în creștere. În mijloacele de transport în comun, toți adolescenții, și cei cu ghete din piele, și cei cu teniși din pânză, „butonează”.
Librăriile sunt în mare suferință, papetăriile o duc puțin mai bine, în schimb cafenelele, bistrourile și sălile de jocuri sunt pline în fiecare zi. Firmele de turism, precum și cele de transport rutier și aerian, de asemenea, prosperă. Asta înseamnă că lumea se mișcă. O dată cu oamenii, și banii se mișcă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.