Parcurgând Sfintele Evanghelii, deseori îl putem vedea pe Isus cum propune învățăturile sale pornind de la experiența oamenilor. El vede ceea ce se întâmplă în jurul său, comportamentele oamenilor și obiceiurile lor, și se folosește de aceste aspecte pentru a anunța mesajul evanghelic, acela al iubirii lui Dumnezeu față de oameni și al invitației omului de a răspunde la această iubire, iubindu-i pe Dumnezeu și pe aproapele său. Același lucru îl putem remarca și în evanghelia pe care suntem invitați să o medităm astăzi.
În indicațiile adresate, fie celor invitați, fie gazdei, Isus nu are intenția de a-i învăța bunele maniere sau cum trebuie să se comporte în astfel de situații. El subliniază însă două atitudini esențiale pentru a trăi porunca iubirii față de aproapele: umilința și generozitatea.
Prima indicație, cea adresată invitaților, este îndemnul la umilință sau modestie. Contrar atitudinii atât de des întâlnită și în zilele noastre, aceea de a-și etala superioritatea față de ceilalți sau de a obține admirație și prestigiu, uneori folosind chiar orice mijloc pentru a le obține, Isus ne invită pe drumul umilinței, acel drum unde nu vom alege cel mai bun loc pentru noi dar locul cel mai util pentru binele tuturor. Umilința nu ne îndeamnă la a renunța la stima de sine sau la o înjosire sclavagistă. Dimpotrivă, ea ne îndeamnă să căutăm fericirea, însă nu numai a noastră ci mai ales a celorlalți. „Unde este umilința, acolo este iubirea”, spunea Sfântul Augustin. Atunci când iubim cu adevărat pe cineva, în mod natural îi vom dori ceea ce este cel mai bun, îi vom lăsa locul cel mai bun.
A doua indicație, adresată gazdei, este îndemnul la generozitate a cărei caracteristică esențială este gratuitatea, ceea ce înseamnă a iubi și a fi bun fără a aștepta o reciprocitate, o recompensă, sau orice altceva în schimb. Experiența unei generozități gratuite schimbă în mod total modul nostru de a ne situa față de ceilalți, deoarece îi vom privi ca fiind semenii noștri, cu toții iubiți în mod gratuit de către Dumnezeu.
Lumea noastră ar fi mult mai bună dacă fiecare dintre noi am renunța la a ne mai lupta pentru cele mai importante onoruri, cu atât mai mult cu cât în general acestea sunt efemere, și am alege să-i iubim pe ceilalți în mod gratuit, căci iubirea ne va aduce fericirea aici pe pământ dar mai ales fericirea cea veșnică.
Pr. Florentin Hălănduț AA, Mărgineni
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.