12 ianuarie 2025

Unde e Statul?

In toata nebunia izbucnita dupa dezastrul de la clubul Colectiv se disting mai multe mesaje. Unele sunt lansate clar, cu directie, de oameni care si-au dedicat viata perfectionarii in postura de bilea-manivela. Altele sunt nascute de mecanismele de autoprotectie ale societatii, care, pentru propriul confort psihic, are nevoie de identificarea cât mai rapida a unor vinovati.

„Statul, unde e statul?” Intrebarea incepe sa se infiltreze in societate prin retelele sociale, prin meme-uri publicate pe net, prin discutii fata in fata. „Statul trebuia sa vegheze, statul trebuia sa fie atent, statul trebuia sa controleze”.



Doar ca de doua decenii societatea munceste la demantelarea statului. Lideri politici si ai societatii civile ne explica doct doctrina scolii austriece a statului minimalist, a dereglementarii si a mâinii invizibile care pune lucrurile in ordine in piata fara interventia vreunui organism statal.

„Statul costa prea mult, va ia impozite prea multe, statul trebuie pus la cura de slabire”, ni se recita dogma. „Nu ne trebuie controale si reglementari pentru ca piata se regleaza singura” – ni s-a spus. De ani de zile, statul, supus unui asemenea atac, e nevoit sa dea inapoi. S-au schimbat reglementarile, s-au simplificat procedurile, a aparut asumarea propriei raspunderi. Ca asa s-a cerut si asa a vrut societatea civila.

Astazi avem rezultatele. Si nu ne place. Si vrem inapoi statul cum era inainte. Sa reglementeze, sa puna lucrurile in ordine, sa dea amenzi, sa determine firmele sa respecte niste reguli de bun simt.
E cam târziu pentru asta…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img