Parodia de tentativa de lovitura de stat din Turcia a avut loc intr-o perioada atent aleasa: la câteva zile dupa ce relatiile cu Rusia s-au detensionat si chiar in timpul convorbirilor dintre ministrii de externe american si rus de la Moscova.
Astfel, opinia publica pro-americana poate fi facuta sa creada ca a fost mâna rusilor si viceversa: pro-rusii sa considere ca a fost o conspiratie americana. Dupa maniera in care s-a desfasurat si dupa modul in care autoritatile au arestat rapid mii de judecatori putem presupune ca, de fapt, a fost doar o operatiune de Public Relations bine executata care a avut ca rezultat cresterea popularitatii presedintelui Erdogan.
Putem spune ca, macar pe termen scurt, nu va exista nici un fel de Opozitie la adresa sa, orice ar face. Si sa fim convinsi ca nu se va face pentru ca planurile sale de islamizare a tarii au inceput sa fie puse in aplicare de prea multa vreme.
Asadar, Erdogan detine puterea absoluta intr-o tara membra NATO dar cu grave probleme de democratie. Cea mai puternica armata de pe flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice este pe cale sa fie islamizata. De data asta este mai mult decât amestecul in razboaiele murdare din Orient, decât furtul de petrol sirian sau sprijinirea Daesh.
Mai ales in conditiile in care din nou Turcia plus Rusia egal love, va fi interesant de vazut in ce mod va reactiona conducerea NATO. Pentru ca pâna acum discursul anti-rusesc al turcilor le-a convenit si liderii militari au inchis ochii la excesele Ankarei.
De data asta, Turcia a atacat deschis: baza militara de la Incirlik, acolo unde sunt pastrate armele nucleare ale americanilor, a fost inchisa de turci iar zborurile militare ale avioanelor SUA contra Daesh au fost interzise ca urmare a intrarii in vigoare a unei restrictii generale ale zborurilor militare. In replica la actiunile turcilor, inclusiv o cerere de-a dreptul obraznica de extradare a unui cleric turc refugiat in SUA, Administratia Federala pentru Aviatie a interzis pe termen nelimitat zborurile avioanelor comerciale turcesti catre America. E un inceput al unor sanctiuni economice contra Ankarei?
Vom vedea, insa, daca Washingtonul va dori sa se razboiasca astfel cu turcii, vom fi nevoiti sa ne aliniem acestei pozitii, pentru ca mi-e greu sa cred ca Bucurestiul va spune unei eventuale cereri americane altceva decât „Saru’ mâna, boierule!”.
Doar ca, de data asta, spre deosebire de razboiul sanctiunilor cu Rusia, vom fi afectati si noi. Conform Ministerului de Externe, România a avut, in 2014, un excedent de 544 de milioane de dolari in comertul cu Turcia. Adica exportam mai mult decât importam. Turcia este pe locul cinci in topul tarilor care importa produse românesti si pe primul loc intre statele Non-UE. Concluzia este ca un conflict economic intre SUA si Turcia va afecta extrem si economia României.