12 ianuarie 2025

Undă verde finanțărilor nerambursabile din mediul rural

• fondurile vor fi accesibile începând din lunile august și septembrie

Micile afaceri agricole și neagricole de la țară vor putea primi, în sfârșit, bani de la stat pentru a se dezvolta sau a porni de la zero. Astfel, în următoarele două luni – august și septembrie, nu mai puțin de patru programe de finanțare vor fi deschise, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), PFA-urilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.



Unul dintre acestea se adresează tinerilor fermieri de până în 41 de ani, care vor să devină șefi de exploatații agricole (submăsura 6.1). Înscrierile încep în a doua jumătate a lunii august, solcitanții putând primi un sprijin de 40.000 până la 70.000 de euro. Ajutorul financiar va putea fi accesat și de firmele cu mai mulți acționari (PFA-uri, II-uri sau IF-uri, dar și asociați unici și administratori ai unui SRL sau asociați majoritari ai unui SRL), conduse, pe termen lung, de un tânăr fermier. Condiția este ca societățile să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau în cea a întreprinderilor mici. Sprijinul nerambursabil se va acorda în două tranșe – 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% în maximum trei ani de la semnarea contractului de finanțare, în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri.

15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor mici

Tot de la jumătatea lunii viitoare, fermierii care dețin mici exploatații și sunt autorizați ca PFA, II sau IF pot cere un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3). Finanțările sunt deschise și firmelor de tip SRL cu asociat unic. De altfel, submăsura a beneficiat de o atenție foarte mare din partea solicitanților de fonduri, fiind una dintre cele mai accesate de până acum. De suma forfetară de 15.000 de euro pot beneficia micile ferme din vegetal, exploatații pomicole, viticole, fermele din zootehnie și apicultorii. Însă, cele mai mari șanse de a primi finanțarea o vor avea afacerile care vor promova activitățile de protecție a mediului și utilizarea eficientă a resurselor (gestionarea eficientă a gunoiului de grajd, agricultura de precizie, în vederea protejării solului, utilizarea cât mai eficientă a apei, energiei și inputurilor). Sprijinul nerambursabil se va acorda tot în două tranșe – 75% la semnarea deciziei de finanțare și 25%, în cel mult trei ani de la semnarea deciziei de finanțare.

Bani pentru activitățile neagricole de la sate

O altă finanțare se adresează celor care vor să-și deschidă o afacere neagricolă în zone rurale (submăsura 6.2). Astfel, din septembrie, cei interesați pot aplica pentru a primi sprijin neramursabil de 50.000 până la 70.000 de euro. Banii vor putea fi folosiți pentru activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice și servicii. Grantul poate fi accesat de fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole, pentru prima dată, în mediul rural. Însă, aceste sume pot fi solicitate și de firmele mici noi sau deja existente.

Digitalizarea afacerilor și serviciile medicale

În fine, cea mai consistentă finanțare poate fi solicitată din septembrie pentru crearea și dezvoltarea de activități neagricole (submăsura 6.4). Astfel, statul asigură un sprijin de până la 200.000 de euro pentru investiții în activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice, dar și pentru furnizarea de servicii sociale, servicii pentru populație sau fabricarea de peleți și brichete din biomasă. Intensitatea finanțării va fi de 70% sau de 90%, fără niveluri intermediare, diferența de de 10% sau 30% din cheltuielile eligibile urmând a fi asigurată de beneficiar, plus cheltuielile neeligibile în totalitate. Vor avea prioritate activitățile de digitalizare la nivelul afacerilor, activitățile de protecție a mediului, precum și serviciile medicale.

„Sunt vizați fermierii sau membrii gospodăriilor lor agricole care doresc să-și diversifice activitățile economice prin practicarea de activități nonagricole în vederea creșterii veniturilor și creării de alternative ocupaționale”, se arată în proiectul de ghid al submăsurii. Pot primi aceste finanțări nerambursabile microîntreprinderile și întreprinderile mici neagricole existente sau nou-înființate. Însă, bani pot fi ceruți și de fermierii sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi măcar ca PFA) care își dezvoltă activitatea de bază agricolă prin inițierea unei activități neagricole în zona rurală.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img