A fost dat startul lucrărilor pentru amenajarea unui heliport pe clădirea Spitalului Județean de Urgențe Bacău. Evenimentul a fost marcat de o echipă a PSD Bacău, din care au făcut parte europarlamentarul Dragoș Benea, deputatul Lucian Șova, președintele CJ, Sorin Brașoveanu, alături de directorul unității spitalicești, Adrian Popa, și directorul medical, dr. Ioana Raluca Dinu.
Investiția face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a Unității de Primiri Urgențe (UPU), costurile totale ridicându-se la peste 16,5 milioane de lei, dintre care 4,7 milioane reprezintă contribuția Consiliului Județean Bacău. Heliportul va fi construit pe un suport metalic, exact pe terasa clădirii spitalului județean, instalația de încălzire solară existentă acolo urmând a fi dezafectată. În plus, obiectivul va mai beneficia și de sisteme de detecție și avertizare, sistem voce-date, sisteme de control, balizare și marcaje aeronautice etc.
„De astăzi, lucrările pot începe, efectiv. Între timp, peste noi, a dat și pandemia de coronavirus, care ne limitează în a oferi un front total constructorului. Am convingerea că vom găsi o variantă astfel încât să ducem la bun sfârșit această lucrare foarte importantă a unității noastre; atât prin regândirea circuitelor de la UPU, prin cele două căi de acces pe unde, în viitor, vor putea intra toate autospecialele Ambulanței și ale ISU, cât și prin acest heliport care scurtează perioada în care un pacient critic poate benefica de serviciile medicale”, a arătat Adrian Popa, directorul SJU Bacău.
Lucrările vor fi finalizate în maximum 19 luni, dintre care trei luni au fost deja alocate proiectării și avizării. Amenajarea heliportului va determina o reducere cu câteva zeci de minute a timpilor de intervenție necesari salvării vieților pacienților, inlcusiv prin amenjarea, în exteriorul clădirii pe care vor ateriza elicopterele, a unui lift care va facilita ajungerea urgențelor la unitatea UPU.
„Șantier, în tot spitalul”
A fost recepționată și lucrarea la stația de epurare din cadrul SJU Bacău. Obiectivul face parte dintr-un proiect mai amplu care a presupus și forarea de puțuri de mare adâncime, amenajarea de rezervoare, stație de tratare, toate în scopul măririi rezervei de apă necesară unității medical.
„Din decembrie 2019 și până astăzi, s-au mai petrecut evenimente împortante la SJU. Astăzi, sunt două evenimente importante: odată, emiterea ordinului pentru începerea lucrărilor de extindere a UPU și de amenajare, în premieră, a heliportului – un contract extrem de important, pe fonduri europene, în valoare de peste 3 milioane de euro. Apoi, stația de epurare, care este deja amenajată. Ceea ce înseamnă că de acum SJU nu va mai depinde de nimic din punctul de vedere al alimentării cu apă potabilă”, a subliniat europarlamentarul Dragoș Benea.
Lucrările la aceste obiective au demarat în urmă cu doi ani și, odată finalizate, vor determina o independență în privința alimentării cu apă a spitalului, ducând, totodată, la eliminarea penalităților uriașe pe care SJU le plătea furnizorului local de apă – CRAB, în contul apelor neepurate pe care le deversa în sistemul orășenesc de colectare a apelor uzate.
„În fiecare an, CJ a alocat sume importante domeniului Sănătății, fiind prioritatea noastră, inclusiv sub aspectul sumelor. Sunt investiții aprobate de noi, care, iată!, ușor-ușor, sunt puse în operă. Vorbim atât despre heliport, cât și despre sursa alernativă de apă – care include puțuri noi, stații de tratare a apei, rezervoare, stații de epurare, investiții suportate de la bugetul propriu al județului Bacău, dar și despre lucrările la cele două corpuri de clădiri de la Secția de Pediatrie sau de la pavilionul administrativ vechi. Șantier în tot spitalul”, a punctat și președintele CJ, Sorin Brașoveanu.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.