20 septembrie 2024
OpiniiEditorialUna tie, doua mie!

Una tie, doua mie!

Liderii USL s-au intâlnit, din nou, intr-o discutie privind marea descentralizare. E graba mare la vârf. Din informatiile care s-au prelins prin gaura cheii sau au fost lasate sa se prelinga, au fost impartite majoritatea institutiilor publice.

Important este cine ia Garda Financiara si Garda de Mediu, cine ia Politia, ITM, ARR, Apele, Cultura, Turismul, cine ajutoarele sociale, somerii si pensionarii României. Obiectivele declarate ale descentralizarii/regionalizarii sunt aducerea deciziei mai aproape de cetatean si congruenta proiectelor, acestea urmând sa se integreze strategiei regionale si nationale, astfel incât sa nu mai avem tronsoane de drumuri modernizate intercalate cu drumuri pline de gropi, retele de apa care sa se opreasca la granita judetului sau servicii sociale care sa functioneze exemplar doar in unele comune.



Degetul aratator apartine UE, care a decis ca in accesarea fondurilor europene criterii importante sunt eficienta, costul fiind corelat cu numarul beneficiarilor, suprafata unitatii administrative in care se realizeaza investitia, capacitatea de a asigura confinantarea si de a continua proiectul dupa incetarea finantarii. Cu toate acestea, descentralizarea, asa cum se contureaza din declaratiile mai marilor nostri, va creste puterea judetelelor, de fapt, a unor judete.

Cine nu este “cu noi” e impotriva UE si a cetatenilor. S-a afirmat ca fondurile vor veni prin regiunile de dezvoltare, ocolind Guvernul. Banii inseamna putere, iar acum puterea se muta in provincie, cu alte cuvinte, ministerele vor ramâne niste cladiri populate cu câtiva specialisti, niste institutii formale, din ce in ce mai triste. Adio masini incarcate, de Craciun si Paste, cu brazi, purcei, miei, cas, clondire cu licori aurii sau zmeurii… Nu e deloc rau. Exista insa o problema: nu toate judetele vor avea aceleasi beneficii.

“Distribuirea echilibrata a fondurilor” si “reducerea decalajelor” se vor produce in strânsa legatura cu influenta politica. Prin urmare, cetateni, vom obtine ceea ce vom vota! E ciudat, daca nu anormal, ca in loc sa se realizeze regionalizarea, adica trasarea regiunilor si stabilirea raspunderilor, intâi se face descentralizarea, adica impartirea deconcentratelor si golirea Guvernului de atributii, fara ca regiunile si Consiliile Regionale care le vor prelua sa existe.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img