19 octombrie 2024
ActualitateUna e legea, alta e realitatea / Balastiere electorale

Una e legea, alta e realitatea / Balastiere electorale

Dragos Benea anunta, la o conferinta de presa, ca 90 la suta din balastierele din judet functioneaza fara autorizatie si ca le va inchide. Laudabila fermitatea presedintelui CJ, daca nu ar fi la nivel declarativ. Patronii spun ca firmele functioneaza, desi nu au autorizatie. Motivul? Fara balastiere, nu s-ar mai construi nimic in judet.

Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, declara la una dintre conferintele de presa saptamanale ca 90 la suta dintre balastierele din judet nu au autorizatie de constructie si ca a cerut Directiei Apelor Siret (DAS) lista societatilor care au exploatari pe raurile din judet. El ameninta ca CJ Bacau va verifica toate firmele si le va inchide pe cele care incalca legea. Autorizatiile de constructie sunt eliberate de CJ, asadar e de presupus ca Dragos Benea cunoaste, de cel putin patru ani, situatia balastierelor. S-a nascut o intrebare simpla: aDe ce abia acum?” aMai bine mai tarziu decat niciodata”, a raspuns, sec, presedintele CJ Bacau. Adevarat. Dar macar acum, in toamna 2008, se intampla asta? Am vrut sa ne convingem si am luat legatura cu cei implicati: DAS, patroni, ISC. DAS a inaintat lista firmelor care obtin venituri din exploatari, iar CJ le-a verificat si le-a inchis. Cel putin asa se spune. Cat priveste legalitatea masurii, lucrurile nu sunt chiar limpezi. Emil Vamanu, directorul DAS, arata ca, in mod logic, „o exploatare de nisip nu produce modificari definitive, asadar n-ar trebui considerata o constructie”. In cazul asta, nu ar avea nevoie de autorizatie de la CJ. In plus, inchiderea balastierelor aduce prejudicii DAS, care obtine venituri din functionarea lor. aAm pierdut 10 miliarde de lei vechi din cauza inundatiilor si vom mai pierde din cauza balastierelor”, spune Emil Vamanu. 10 miliarde inseamna 33 la suta din bugetul lunar al DAS. Dragos Benea isi mentine pozitia si declara: aNu ma intereseaza ce crede directorul DAS. Sa citeasca legea. Legea spune ca firmele nu pot functiona fara autorizatie de constructie”.



Sa ceara autorizatie proprietarul!

Presedintele CJ a afirmat ca balastierele au fost inchise, iar directorul Emil Vamanu a confirmat. Desi doi sefi de institutie sustin asta, realitatea e alta. Patronii spun ca balastierele au lucrat si lucreaza permanent. Nu taxa e cauza neautorizarii. Tariful stabilit prin HCJ 154/11 e 7,2 lei/mp si se percepe doar pentru zona in care se excaveaza si se modifica malul. Altul e motivul. „Nu am inceput demersurile deoarece nu avem nici act de proprietate, nici contract de concesionare. Firmele inchiriaza terenul”, arata Ovidiu Florea, inginer sef la Romvil SRL. Proprietarul, adica CL, ar trebui sa ceara autorizatie de constructie, sustine el. „Eu nu stiu nicio balastiera in judetul asta cu autorizatie, afirma Silvestru Dogaru, patronul Dogsil Prest. A mea e inchisa, dar din alte motive. In anii trecuti, am cerut de multe ori autorizatie, dar nu ni s-a dat. Proprietarul trebuie sa obtina autorizatie sau sa-ti dea terenul in concesiune pe 5 ani”. Majoritatea firmelor au permis de exploatare, insa putine au aviz de mediu. Patronii sustin ca lucreaza, nu au oprit balastiere, fiind asteptarea unei schimbari sau a unei clarificari la nivel national.

Patronii castiga in instanta

Daca se vor inchide toate balastiere anu se va mai construi nimic in judet”, spun patronii. Ei considera ca sunt ape lege”: au autorizatie de functionare si multe alte avize, platesc redevente si tot felul de taxe la APM, Apele Romane, ANRM, autorizatia de constructie fiind o conditie care „s-a impus la Bacau, nu stim de ce, dar la nivelul judetului va fi un pas inapoi”, arata Ovidiu Florea. Adrian Sichitiu, inspector sef al ISC Bacau, ii contrazice pe patroni: „Autorizatia de construire se poate obtine si fara act de proprietate, pe baza contractului de inchiriere a terenului”. Din perspectiva ISC, balastierele sunt constructii si au nevoie de autorizatie „deoarece asa prevede legea”. Chiar daca Legea 50 are 17 de ani si e depasita. „O exploatare nu inseamna numai sa bagi un excavator acolo, trebuie sa amenajezi perimetrul, arata Sichitiu. E nevoie de un plan de exploatare si de o organizare minima de santier: platforma pentru utilaje, drum de acces, baraci, grup sanitar”. De ce functioneaza inca balastierele, in ciuda declaratiilor si amenintarilor? aDaca ar fi inchise, in judet nu s-ar mai putea construi nimic, declara seful ISC. Nici macar casele din Saucesti, pentru sinistrati”. Mai exista o explicatie, care tine de tot legislatie si de numarul aprobarilor. Pentru lipsa autorizatiei, amenzile pot fi uriase: de la 10 milioane la 1 miliard de lei vechi, in functie de marimea exploatarii. Insa patronii amendati se adreseaza instantei si, „din pacate, castiga deoarece au aviz de functionare. Primariile sunt vinovate. Dau acest aviz in lipsa autorizatiei, desi nu au voie”, arata Adrian Sichitiu. Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img