15 noiembrie 2024

Noi țepe bancare luate cu acte false ies la suprafață

Un tânăr se luptă de cinci ani să probeze că nu a împrumutat, vreodată, bani de la bănci

Apar tot mai multe cazuri în care băcăuani cinstiți s-au trezit cu datorii la bancă, fără a ști că au împrumutat bani vreodată. Este și cazul lui Ștefan H., un tânăr din Bacău, care, de câțiva ani, tot așteaptă să i se facă dreptate. Autoritățile par depășite se situație, nereușind să dea de infractori, deși i-au identificat, de multă vreme. Țeparii au mai păcălit alte 9 bănci, împrumutând bani cu actele falsificate ale altor persoane nevinovate.

Tărășenia a început în 2016, când, la vârsta de 19 ani, după ce abia se angajase, tânărul Ștefan H. s-a îndreptat către o bancă, de unde voia să ia bani pentru a-și cumpăra primul său smartphone. Atunci a aflat că figura în bazele Biroului de Credite, cu sume neachitate către un IFN (instituție financiară nebancară). Imediat, pe fir, a intrat și Poliția, iar, ulterior, Parchetul.



„Așa am aflat că o persoană a cumpărat ceva, de pe eMag, folosind datele mele personale. De fapt, doar CNP-ul, pentru că respectivul își «confecționase», într-un mod neglijent, folosind programul extrem de simplu «Paint», un act de identitate, cu o altă poză, de-a lui. De atunci, nu pot să fac nimic, nici pentru «Prima Casă», pentru nimic. Aștept, din 2017, să se rezolve cazul, și mi se spune că «Dosarul este în atenția Parchetului». Și atât”, se plânge tânărul.

Creditorul, principalul vinovat

Se pare că încercările infractorului n-ar fi fost duse până la capăt dacă firmele de creditare nu ar fi tratat cu o neînțeleasă lejeritate astfel de cazuri extrem de serioase. „Pe vremea aceea, se dădeau credite destul de ușor, doar cu buletinul. Era un protocol încheiat între comerciant și IFN, prin care, mai întâi, se trimitea produsul clientului și abia apoi se solicitau acte și restul. Practic, curierul livra marfa cumpărătorului, moment când ridica și documentele pentru creditare. Adeverința de venit era falsă, fiind făcută de către individ. La fel și buletinul care avea poza făcută aproape cât actul de identitate, cu caracterele scrise atipic, unul mai mare decât celălalt, altele mai strâmbe etc. Omul de firma de curierat nu era obligat să verifice documentele, el le-a luat, pur și simplu, și le-a predat la destinație. La IFN sunt semne de întrebare: cum de au acceptat astfel de falsuri?”, se întreabă retoric Ștefan. Interesant este că tânărul băcăuan a fost abordat, telefonic, de o persoană pretinsă a fi un angajat de la departamentul juridic al IFN-ului, în scopul de a-i propune o înțelegere pentru stingerea împumutului, dar care a retractat, imediat ce i s-a cerut să discute cu superiorii.

Stigmatizat, cu „tinichele” agățate

„Păgubitul” s-a adresat inclusiv Biroului de Credite pentru a i se debloca accesul la creditare. De acolo, i s-a comunicat că până nu vor primi un act oficial de la instanță, nu pot face acest lucru. „Mi s-a spus că este obligația IFN-ului să ceară ștergerea mea din lista datornicilor. Or, la firma asta care oferea împrumuturi nici măcar nu mai figurează așa-zisul meu dosar de împrumut. Presupun că cei de la IFN și-au dat seama de măgăria făcută și au încercat să mușamalizeze lucrurile. Mie cine-mi dă înapoi acești 5 ani de când sunt blocat? Poate vreau să-mi fac și eu viața, dar nu am cum! Doamne ferește! de voi avea nevoie de bani urgent”, spune dezamăgit Ștefan H. De altfel, băcăuanul a mai ratat și alte șanse, pe vremea când, student fiind, a dorit să subscrie unui program „Work and Travel”, în Statele Unite. Din păcate, Ștefan a trebuit să renunțe și la acest vis, pentru că nu dispunea de bani pentru a-l finanța și nici nu avea posibilitatea de a împrumta de la o bancă afiliată programului studențesc.

Enigmaticii infractori, figuri cunoscute de anchetatori

Din investigațiile de până acum, se pare că ar fi vorba de un cuplu de doi tineri, din Bacău. El, un fost mecanic auto la un service de reparații, dar cu numeroase antecedente penale, ea… o fostă colegă de școală generală de-a lui Ștefan, cu „aplecări” spre … infracțiuni. „Toată lumea știe că, într-o clasă de elevi, mereu este cineva care scrie mai frumos sau un școlar care se pricepe și vrea să facă o listă cu colegii, inclusiv să adune datele personale. Or, fata asta cred că a avut acces la copiile cărților de identitate atunci când ne-am înscris la liceu”, crede tânărul.

Datele au început să capete certitudine în privința autorilor când presupusa infractoare a încercat să-l contacteze pe Facebook, pe fostul coleg de generală, destăinuindu-i că amicul fetei ar figura cu un împrumut luat de Ștefan și că „ar fi bine să rezolvăm cumva problema”. În dimineața următoarei zile, cei doi țepari s-au trezit peste ei cu „mascații” de la Poliție, care au reușit să strângă suficiente dovezi ale activităților infracționale (diferite device-uri, medii de stocare, declarații de venit false, dovezi ale comenzilor făcute de pe internet etc).

Cei doi, de negăsit

În cazul țepei primite de Ștefan, cei doi infractori cumpăraseră un Iphone 5, la modă pe acea vreme, un device de top și pe măsură de scump. Doar că indivizii nu s-au oprit doar la un telefon scump. Ci, luați de val, au mai reușit să îndatoreze alte 9 persoane, folosind aceeași manieră de lucru. Ciudat este că autoritățile judiciare deși cunosc spețele, din rațiuni necunoscute, nu au luat nicio măsură, până în prezent. Și asta cu toate că au trecut ani buni de la prima țeapă identificată și dovedită. Neîngăduit de lent este și ritmul cu care s-au mișcat până acum anchetatorii care cercetează cazul.

„Am fost recent la audieri și mi s-a zis că, acum, nici nu-i mai găsește pe indivizi. Foarte curios cum de nu-i mai găsește, când eu i-am văzut, acum vreo lună, umblând printr-un magazin din Bacău. Ca să nu mai spun că eu le-am oferit polițiștilor majoritatea indiciilor pentru a-i identifica pe indivizi”, arată tânărul Ștefan.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014