7 septembrie 2024
EvenimentUn stejar-marturie: 500 de ani de istorie

Un stejar-marturie: 500 de ani de istorie

In timp ce altii isi uita istoria sau aleg sa isi faca una noua, inca mai exista comunitati in care istoria este pretuita. Un exemplu in acest sens este comunitatea, de peste 500 de persoane, din Fundatura Frumuselului, comuna Glavanesti. La acest sfarsit de saptamana, acolo s-a organizat un triplu eveniment. Oamenii s-au reunit in jurul celui mai vechi simbol al satului, un stejar ce dainuie de mai bine de 500 de ani.

De pe vremea domniei lui Alexandru cel Bun se spune ca exista acest batran stejar. Un sat tipic razasesc i-a fost gazda timp de 500 de ani. “Istoria acestui stejar este veche, in jurul careia s-au nascut numeroase legende. El ramane stalpul de istorie al comunitatii noastre cu oameni simpli dar dornici de cultura. Acum ca l-am conservat au certitutidinea ca va ramane dupa ei”, ne-a spus prof. Mariana Garmacea-Pancescu, gazda evenimentului. Pentru a nu lasa istoria sa fie uitata, alaturi de autoritati, aceasta s-a gandit sa amenajeze in jurul stejarului un loc de reculegere in special pentru cei veniti sa se inchine la Biserica cimitirului, ce poarta hramul "Mihail si Gavril". "Am dorit sa rama un simbol pentru comunitate, iar preotii sa poata celebra in jurul sau o slujba de Inviere, iar oamenii sa se poata reculege", ne-a mai spus profesorul Garmacea-Pancescu.

Batranii ii stiu istoria

"Veteranii" satului isi amintesc inca din copilarie de acest stejar. "Cand eram eu copil, inca avea frunza verde. Acum este dureros ca nu mai are, dar ma bucur ca este conservat, pentru generatiile viitoare. Ma bucur ca este inca aici in satul nostru, pentru ca si comunitatea noastra a fost in pericol sa dispara in anii 70-80. Acum unele lucruri s-au schimbat, dar istoria rama istorie", ne-a spus Gheorghe Masca, la cei 80 de ani ai sai unul din "batranii" satului. "A ramas aici inca de pe vremea cand era padure. Apoi s-a construit cimitirul si s-a extins si satul", completeaza Neculai Vrabie, depanand amintiri la cei 85 de ani ai sai.

Nu au uitat de ostasul neamt

Mai jos de stejarul secular, oamenii au amenajat cu grija Mormantul soldatului neamt – din nou o parte din istoria acestui loc. “Ca peste tot in zona si aici la Fundatura Frumuselului s-au dus lupte grele in cel de-al doilea Razboi Mondial. O familie crestina a gasit trupul acestui soldat si l-a ingropat pe ascuns la acea vreme, dar acum, dupa ani si ani, au reusit sa-i faca lui Johannes un mormant adevarat”, a explicat col.(r) Valerian Timofte, presedintele Asociatiei “Cultul Eroilor”, Bacau, prezent la evenimentul in cadrul caruia s-a tinut si o slujba de pomenire la Monumentul Eroilor din sat. "Fiind gospodarul satului, am spus ca aceste simboluri au o insemnatate pentru comunitate si trebuie sa le conservam. Am facut asadar un efort, astfel incat toti oamenii sa se bucure de el", ne-a spus edilul comunei, Gheorghe Tilibasa (PNL).

Marturie si pentru generatiile viitoare

Prinsi de freamatul evenimentului, localnicii au venit cu mic, cu mare la sarbatoare. Pentru fiecare, acesta va fi de acum inainte un loc de reculegere si un punct in care isi vor duce musafirii. Iar ziua de 15 august, Sfanta Maria Mare, a fost fixata pentru a-l sarbatori in fiecare an. Cei prezenti nu i-au lasat acasa pe nepoti si stranepoti. Si acestia trebuie sa stie istoria locurilor in care s-au nascut si au crescut.

Dimensiuni impresionante:
tulpina: 5,10 metri
diametru: 1,62 metri
raza: 0,81 metri
inaltime tulpina: 6 metri
inaltime totala: 30 metri
grosime coaja: 6 centimetri

Andreea Gavrila



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img