24 decembrie 2024

Un smoothie de iarnă și un preparat delicios la cuptor

Ce mai crește irna prin grădină și habar n-avem? Hreanul îl știm! Nu se consumă frunzele. Rădăcina lui este la concurență cu usturoiul, dar nu se ceartă când este vorba de a mura ceva fără a folosi oțet. Nu-i nici salată creață, nu-i nici conopidă. La culoare seamănă cu brocoli dar nu face căpățână. Aspectul frunzelor? Între un plămân care nu știe ce-i acela fumatul, și un prapure de porc a cărui inimă poate fi donată. Adică… sănătate. Cine mai știe cu ce se mănâncă varza Kale?

Nu este o noutate. Maeștrii bucătari în arta culinară o foloseeau în restaurantele băcăuane cu renume, și lista ar fi lungă, unde își permitea oricine să rezeve o masă. Acolo pile! O foloseau iarna ca pe o trufanda. Mai cu zgârcenie, că nu creștea pe marginea șanțului. Varza Kale era folosită ca platou și ornament la aperitive, combinată în salate, la îmblănatul știucii puse la cuptor, sarmale sau la ruladele cu carne de porc, stropite cu puțin magiun. Ăla magiun! Făcut din prune afumate cu tot cu sâmburi. Nu știu ce plămâni aveam, tăbăciți de la atâtea coșuri și furnale, dar se goleau scrumuierile des. Nu tușea nimeni la masă, doar dacă era prea lacom. Mască nu purta nici veterinarul când intra în coteț să castreze porcul. Ăla preț la fudulii. Nu mai amintesc de creerul „Pane”! A fost o vreme când se mânca sănătos.



La o tarabă, în Piața Centrală

Petre Barat vine de la Răchiteni Iași. Caută o cale de desfacere și pe piața din Bacău pentru varza Kale. Costă 5 lei legătura. O cultivă în România din anul 2019. Are bucățica lui de pământ moștenită de generați, și experiența a 12 ani munciți pe terenurile altora. În Italia am pus vre-o trei ani de zile. Ultima dată la Parma, unde lucram de vre-o nouă ani la o fermă, dar o cultivam pentru mine, pentru consum. Eram împreună cu soția. Am făcut acolo sămânță, și când ne-am retras acasă am cultivat și la Răchiteni.

De ce să lucrezi pentru alții cînd poți să o faci pentru tine. Avem două fete, trei nepoți. Anul trecut a fost un an bun. Am pus pe mai mult de 5 ari (500 mp). Avem și varză. Ca să vă faceți o idee… La un hectar de varză, 100 de ari, vin cam 50-60 de mii de plante. Tot cam așa e distanța între plante și la Kale. Ca să obțin sămânță pun doar un rând, crește și peste un metru, și o sprijin cu haragi din răchită. Răchita crește repede. Sămânță acum nu am de vânzare. Sunt niște păsări mici care mănâncă semințele, ca și boabele de la struguri și trebuie păzită când ajunge la maturitate. Cultivăm și salvie, plante aromatice, lavandă, rozmarin, oregano, dar în cantități mici. Este greu cu desfacerea. Am încercat și on-line. Nu merge.”

Varza Kale poate fi plantată ca o a două cultură, la începutul toamnei. Crește și după ce temperaturile ajung până la minus 10 grade. Dacă este platată într-un solar rezistă până primăvara.

„Noi o creștem în câmp. Am recoltat-o! Avem un spațiu unde este răcoare, și o depozităm în saci deschiși la gură, unde respiră. Se poate folosi ca salată sau se poate pregăti cum se face cu spanacul, conopida, broccoli, varza de Bruxelles. Sunt înrudite toate.” Agricultorul Petre Barat este asaltat cu întrebări mai ales de doamnele mai în vârstă care vin la piață. „Ce e asta?” Varza Kale este apreciată de specialiști, fiind cunoscută ca o plantă super – nutrient, cu nuneroase beneficii pentru sănătate.

Este bogată în fibre, calorii. Vitaminele A, C, K și din grupul B. Săruri minerale și antioxidanți. Conține mult fier, de aceea este recomandat ca persoanele care fac tratament cu anticoagulante să ceară sfatul medicului. A se evita consumul de varză Kale în același timp cu alimentele bogate în calciu, din cauza oxidanților care împiedică asimilarea calciului.

A fost considerată doar ca o varză furajeră, care nu are căpățână, dar numeroase frunze mari. Face parte din grupa cu denumire botanică Acephala, ce provine din anticul grecesc… fără cap! A apărut în marile magazine, stârnind interes.

O rețetă simplă, la cuptor

Nu-i așa că dacă vă e foame și vă gândiți la o prăjitură, sau la o frigăruie făcută la grătar, asociind-o involuntar cu mirosul, vă lasă gura apă? Dacă nu vă e foame citiți mai departe! Să nu vă așteptați la apetit crescut de la varza Kale, de la început. Trebuie răbdare. Este doar o legumă. Combinată cu conopidă sau spanac, tocată mărunt, (conopida sau brocoli se desfac în ciorchine mici), se pune amestecul la opărit cu puțină sare, câteva minute după ce a clocotit apa.

Mirosul e puțin nașpa, dar suportabil dacă deschideți geamul să se bucure și vecinii. Strecurați zeama în alt vas. Să nu o aruncați! Păstrați-o pentru o supă. Din spanac nu va rămâne nici zece la sută ca și consistență. Din kale și conopidă, mai bine de nouăzeci de procente. O legătură de Kale și o conopidă obișnuită sunt suficiente pentru o tavă din Yena de dimensiune medie. Merită unsă pe fund cu o felie de unt. Răsturnați compoziția scursă în vasul termorezistent. Separat, în altul mai mic, bateți bine 2-3 ouă cu tot cu gălbenuș. Adăugați un praf de piper și frământați cât să se amestece bine. Înainte de a pune tava la cuptor, radeți niște cașcaval și presărați pe deasupra un strat fin de pesmet. Când acesta își schimbă culoarea, puteți închide aragazul. Durata depinde de la 30 la 50 de minute, în funcție de aragaz și puterea calorică a gazului.

Petre Barat ne oferă și o rețetă simplă de smoothie, pentru sezonul rece: „O banană, 4 frunze de Kale și o bucățică mică de 2 cm de ghimbir, la un pahar cu apă (150 ml). Asta-i baza! Puneți la blender. Se mai pot adăuga și orice alte fructe vreți. Kale e bună și la diabet, ghimbirul pentru încheieturi, articulații.” Să ne vedem sănătoși!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img