24 decembrie 2024

Un sir interminabil de procese: Razboi la blocul Razboieni 32

* locatarii unui bloc de pe strada Razboieni din Bacau ar putea fi pusi de instata sa achite sume enorme pentru terenul pe care si-au ridicat imobilul * ei sustin ca au achitat terenul inca din 1974, dar fostii proprietari au deschis proces si vor banii * incurcatura vine din legile aflate in vigoare in anii ‘70

Bloc linistit si cochet, din buricul târgului, gard in gard cu fosta vila a lui Sorin Ovidiu Vântu, cu apartamente confortabile, cu vecini de calitate, unde probabil ca multi si-ar fi dorit sa locuiasca. Cam acesta e imobilul Razboieni 32, unde insa lucrurile nu sunt chiar asa de linistite pe cât par.



Cele opt apartamente sunt proprietatea tot atâtor familii, care insa de 12 ani se judeca pentru curtea de 510 metri patrati.

Adversari in lupta le sunt cele doua persoane care au detinut pâna in 1974 acest teren. Si in timp ce proprietarii imobilului spun ca au platit tot ce se cuvenea pentru teren, ba chiar si in plus, proprietarii terenului spun ca tranzactia de vânzare-cumparare ar trebui demarata abia acum si au si pretentiile financiare de rigoare.

Procesele dintre cele doua parti au trecut pe la mai toate instantele de judecata si ar putea avea in curând un deznodamânt.

“Dare in folosinta” in loc de “vânzare”

Povestea zbuciumata a linistitului bloc 32, de pe strada Razboieni, situat vis-à-vis de poarta Arhivelor Statului Bacau, incepe la mijlocul anilor ’70, când mai multi bacauani s-au asociat si au decis sa isi ridice propriul bloc de locuinte.

Legea 4/1973 permitea astfel de asocieri, asa ca in joc au intrat si cei doi proprietari ai terenului pe care urma sa se ridice blocul, care au cedat suprafata contra sumei de 64.000 de lei. Cel putin, asa sustine Viorel Giurgiu, unul dintre cei intrati in asociere si actual locatar al blocului, care spune ca in conformitate cu prevederile Codului Civil a fost “o vânzare clara”.

Un alt act normativ, Legea 58/1974, continea niste prevederi ce aveau sa incurce lucrurile nebanuit de mult. Astfel, Legea 58 interzicea instrainarea terenurilor intre persoane fizice si, ca urmare, in actul prin care terenul era vândut nu s-au putut scrie termeni clari precum “”vânzare” si “pret”, ci doar “punere la dispozitia asociatiei”, “dare in folosinta” si “despagubire”.

Ping-pong cu sentinte si recursuri

Blocul a fost construit, iar ani buni s-au scurs in armonie intre locatari si cei doi fosti proprietari ai terenului. Numai ca, surpriza pentru locatari, dupa anul 2000, fostii proprietari au inceput sa emita pretentii asupra terenului neocupat de bloc.

Asa ca, locatarii au fost nevoiti sa ii cheme in instanta pentru perfectarea actului autentic de vânzare a terenului. Sentintele au fost favorabile locatarilor la Judecatorie si la Tribunal, care au recunoscut tranzactia initiala dintre cele doua parti ca fiind in regula, dar la urmatorul recurs, judecat in 2003 la Curtea de Apel, dreptatea a revenit celeilalte parti.

In motivarea sentintei de la Curtea de Apel se spune ca fostii proprietari au primit intr-adevar bani, dar au fost cuveniti ca “despagubire” pentru imobilele aflate pe teren inainte de ridicarea blocului si care au fost demolate.

Prin urmare, fostii proprietari ar avea dreptul acum sa revendice terenul de 510 mp sau despagubiri la o suma ce ar urma sa fie decisa de instanta. Dupa pronuntarea acestei decizii, fostii proprietari i-au chemat in judecata pe actualii proprietari pentru a-si revendica terenul, iar din anul 2004 procesul se tot judeca.

Mai nou, actualii proprietari au solicitat ca dosarul sa fie stramutat de la Curtea de Apel Bacau la o alta instanta egala in grad pentru judecarea recursurilor promovate, iar pâna la stramutare sa fie suspendata judecarea cauzei la Curtea de Apel Bacau. Un alt teremen al procesului urmeaza sa aiba loc in aceasta saptamâna.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img