Nevăzătorii băcăuani, membri ai Filialei Județene Bacău a Asociației Nevăzătorilor din România, s-au bucurat în aceste zile frumoase de vară de o excursie pe meleagurile sibiene, organizată de Elena Popa, „ex-secretară” a Filialei Județene Bacău (ea fiind în prezent pensionară), care în calitate de voluntar pune mult suflet pentru cunoașterea a cât mai multe obiective turistice de către nevăzători.
„Pe calea spre lumină” ei s-au bucurat și de desfășurarea la Ocna Sibiului, a unui concurs de cultură generală (ce între activitățile desfășurate de Filiala Județeană Bacău a Asociației Nevăzătorilor din România are o peridiocitate trimestrială). Pornind de la volumul „Trapezul vieții” scris de Maria Pană (nevăzătoare din Ploiești), concursul a avut tema „Biografia unei nevăzătoare – Exemplu de tenacitate și curaj”. Coordonatoare a acestui concurs a fost oneșteanca Luminița Tărlungeanu (care a mai organizat și în municipiul de pe Trotuș asemenea activități de o puternică încărcătură spirituală).
Despre acest concurs ea ne-a menționat: „Motelul la care am fost cazați la Ocna Sibiului ne-a oferit un mediu plăcut pentru desfășurarea acestui eveniment. Au fost înscriși în concurs șapte concurenți, 5 din Bacău și 2 din Onești. Ei au studiat cu plăcere romanul scris de nevăzătoarea Maria Pană, «Trapezul vieții» fiind titlul metaforic ce se referă la șirul nesfârșit de experiențe traumatizate prin care a trecut autoarea. Ea și-a pierdut total vederea la 7 ani, a fost crescută de bunici și a întâmpinat multe întâmplări nefericite.
Deși a avut decepții după decepții Maria Pană, autoarea cărții menționate, niciodată nu s-a lăsat doborâtă de vicisitudinile vieții.” Câștigătoare a concursului a fost Camelia Ghigea (din Onești), pe locul 2 s-a clasat Angela Roca iar pe locul 3 Loredana Ianău (ambele, din Bacău).
Luminița Tărlungeanu a mai evidențiat un lucru deosebit de la acest concurs : „În plină epocă a internetului am putut lua legătura cu Maria Pană, autoare a cărții «Trapezul vieții», ea având plăcerea de a trimite câte un exemplar și un breloc fiecărui concurent, noi urmând a-i trimite înregistrarea întregului concurs. Și pentru a nu lăsa acest eveniment să nu fie marcat cu nimic, cei prezenți la concurs au primit câte o savuroasă plăcintă cu brânză!”
La concursul care a avut loc la Ocna Sibiului au fost prezenți Laura Damian (președintă a Filialei Județene Bacău a Asociației Naționale a Nevăzătorilor din România) și vicepreședintele Veniamin Iacob. Încântați de plaiurile sibiene nevăzătorii băcăuani au vizitat Casa Memorială „Badea Cârțan” și au fost și pe Transfăgărășan, unde, în miezul verii, urmare a temperaturilor joase, au avut prilejul de a se bate cu bulgări de zăpadă! Ei au mai poposit la obiectivele turistice din orașul Curtea de Argeș, la Castelul Bran și la Rezervația Piatra Craiului.