22 ianuarie 2025

Un scurt popas

Doua au fost directiile pe care si-au propus sa le urmeze cei prezenti zilele trecute la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu“ din Bacau: sa se bucure de o noua aparitie editoriala si sa reinvie modelul de dascal desavârsit care a fost Ioan Lazar.
El este si autorul cartii: „Literatura româna, in studii si articole“ (Editura „Egal“, seria „Studium“), rezultata din bogata recolta publicistica oferita de paginile revistei „Convorbiri didactice“. I-am ascultat, in amfiteatrul la amenajarea caruia a trudit dascalul bacauan, pe dr. Doina Marinov, Aneta Lazar, Dan Petrusca, Mihai Semenov (directorul fondator al „Convorbirilor didactice“), Petre Isachi, Valeriu Bogdanet, Rodica Miron, Ioan Popovici, Aurel Stanciu. Din judet, Octavian Iftime, care l-a invatat pe Ioan Lazar geografie si istorie la scoala din Antohesti, ne-a transmis ca fostul sau elev si-a respectat blazonul si a iubit valorile. Alti fosti colegi de cancelarie, membrii familiei au facut ca prin prezenta lor sa rotunjeasca un eveniment emotionant. Referentii stiintifici Petru Ursache (coordonatorul tezei de doctorat a lui Ioan Lazar) si Ilie Rad (redactorul-sef al revistei „Excelsior“), impreuna cu cei numiti deja, au raspuns oarecum la provocarea lansata de cel omagiat: „Exista, desigur, mai multe paradoxuri in istoria oricarui popor. Nicaieri insa nu credem sa se fi intâmplat ce s-a intâmplat la noi: in loc sa ne veneram eroii, ne veneram impostorii, cu o candoare demna de alte idealuri“.
Ioan Lazar a fost – din spusele celor ce-l pretuiesc si azi – un demn reprezentant al publicisticii literare si didactice, un bun manager scolar, dar mai cu seama un excelent dascal, caruia i se potrivesc versurile lui Nichifor Crainic (scriitorul din centrul tezei de doctorat): „Moartea-nteleapta vrei s-o stii anume? / N-o cauta in slove patimas. / Cea mai frumoasa moarte de pe lume / E sa traiesti de-a pururi in urmasi!“
Ioan Danila





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img