Vânzoleala și harababura economică și financiară de la nivelul Europei, și nu numai, determinate de crizele care au lovit toate structurile și domeniile, pun la grea încercare guvernele, mediul economic, dar mai ales populația. Se fac trimiteri și analogii cu marea criză din 1929-1933, cât și cu cea mai recentă din 2009-2011, desigur cu manifestări și consecințe specifice. La o primă analiză, fără a intra în detalii, toate aceste crize au avut la origine „erorile umane”, deciziile și comportamentul mediilor politic, industrial, financiar și, mai ales, bancar.
Nimic nou sub soarele politicilor liberale și neoliberale, pentru care nimeni nu era pregătit, dând frâu consumului, sălbaticei economii de piață, măriei sale capitalului, creditului și supraîndatorării. Toată lumea trăia „pe credit”, iar când a venit scadența, s-a dovedit că nu erau acoperite, băncile au falimentat, economiile s-au prăbușit, forța de muncă s-a trezit în stradă, iar populația a sărăcit, fiind trecută la cartelă și pomana guvernelor și societăților caritabile.
Războiul a venit inevitabil, care a repus lumea în mișcare, regrupare și s-a trecut la o nouă ordine mondială: bipolară. Semnele crizei de la începutul secolului XXI nu au fost luate în seamă, au fost asimilate doar ca o simplă răceală, astfel că după doar numai un deceniu, din care nu am învățat nimic, din contra, am perseverat în greșeli, politice, financiare, iar mai nou militare. Lumea nu mai încape în vechile tipare, pacea nu mai folosește la nimic, contradicțiile s-au acutizat, vechile orgolii au răbufnit, la care s-au adăugat unele noi, astfel că dezechilibrele tind să se „echilibreze” prin forță, desupra lumii planând amenințarea cu o nouă ordine mondială.
Conflictul din Ucraina o dovedește, unde nu se înfruntă doar Rusia, cu nevinovata națiune ucraineană, care, afirmă analiștii de pe toate meidianele, este doar o perdea (în flăcări, din păcate), ci, deocamdată, două sisteme, două puteri, susținute de marile corporații și structuri militare. Europa este iar scoasă din ecuație, este iar victima. De departe, se afirmă noua putere economică care a devenit China, care, acum, împreună cu Rusia, dorește să ia parte la stabilirea unei noi ordini mondiale, dospită în laboratoarele și de creierele înfierbântate de atâta pace.
În aceste condiții, nu surprinde, după peste o lună de război distrugător, că nimeni nu vorbește de pace, de încetarea ostilităților, nici măcar Ucraina, care acuză pe toată lumea că nu intervine, nu pentru a aplana conflictul, ci pentru a-l înteți. Negocierile sunt formale, atât timp cât se desfășoară cu pistoalele pe masă, iar în diferite colțuri ale lumii, se construiesc noi arme, iar cele acumulate sunt bine unse și pregătite pentru aprinderea fitilului, uitând prea repede ce a pus John F. Kennedy, care a trăit un moment dificil al istoriei, ferind lumea, prin înțelepciune, de o catastrofă nucelară: „Numai armele nu sunt suficiente pentru a menține pacea. Trebuie păstrată de oameni”.