Războiul din Ucraina, dincolo de aspectele referitoare la vinovăția părților și la moralitatea sa, ridică o problemă importantă, care riscă să schimbe din temelii ordinea mondială. Până acum, așa cum am mai precizat, în cazul unui conflict regional, Marile Puteri interveneau pentru a încerca izolarea focarului și a beligerantilor, pentru a limita fluxul de arme și provizii. Ideea era că un combatant rămas fără muniție s-ar așeza mai degrabă la masa negocierilor decât unul care are tot ce-i trebuie pentru a-și distruge oponentul.
Evident că, pe la spate, unii încercau să livreze arme și muniții aliaților de conjuctură; dar cu mari dificultăți și la prețuri de exagerate. De data această, însă, „liderul lumii libere” s-a erijat în aliatul uneia dintre părți și i-a oferit nu doar arme și muniții, ci și asistență: informații, pregătire, și chiar combatanți camuflați după titulatura de „voluntari”.
Fără acest sprijin, războiul se termina în martie cu un acord negociat între părți și fără mari pierderi teritoriale pentru Ucraina. În momentul de față, situația este altă. Dar nu asta este important.
Mai important este că toată retorica occidentală referitoare la sprijinul militar acordat de Iran, de exemplu, rebelilor din Yemen, Hezbollah-ului din Liban sau guvernului sirian nu mai are nici un fel de acoperire. Din momentul în care Occidentul a decis să sprijine pe față Ucraina, dându-i ajutor militar nu mai are dreptul să interzică Iranului să facă același lucru cu aliații săi.
Și aici lucrurile se complică pentru că există nenumărate conflicte active sau care mocnesc pe planetă. Și care pot cunoaște o recrudescența în funcție de interesele de moment al celor mari. Dacă Rusia ar încerca, din nou, să-și instaleze rachete nucleare în Cuba, cum ar mai putea SUA să spună că așa ceva este inacceptabil din moment ce America are baze la 300 de km de granița Rusiei?
Evident că va spune că sunt situații diferite și multă lume va crede acest lucru. La fel cum multă lume crede că situația Kosovo este diferită fundamental de cea din Donbass, deși sunt doar versiuni în oglindă ale aceleiași probleme.
Desigur, discutăm discuții. Situația este prea complicată ca să mai fie decisă doar prin diplomație și întrebări retorice. Lucrurile au fost împinse atât de departe încât singura soluție rămasă este cea a războiului. Pentru că nici una dintre părțile implicate nu este dispusă să dea înapoi.