8 noiembrie 2024

Un proiect inovativ al FSC, dedicat femeilor din mediul rural

Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociația Mutatis Mutandis, Asociația Cultura’n Șură și Spitalul Județean de Urgență Bacău a demarat un nou proiect intitulat Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru ce își propune să răspundă nevoii fundamentale de acces la servicii de sănătate și de consiliere socială și psihologică a femeilor din 4 comunități rurale și orașul Bacău. 210 femei și 40 de bursiere FSC vor beneficia de sesiuni de informare pe temă sănătății reproducerii și contracepție, transport pentru consultații de specialitate în Spitalul Județean Bacău, sesiuni de consiliere psiho-socială și oportunitatea, ca mărturiile lor de viață să fie inspirație pentru crearea unui spectacol de teatru pe tema depresiei postnatale.Proiectul se desfășoarăîn perioada 15 martie – 31 mai și beneficiază de o finanțare de158.540 RON prin programul „In stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Deși au fost realizate progrese, există în continuare diferențe în ceea ce privește accesul la servicii de sănătate pentru femeile din comunitățile vulnerabile în România. Una din zece femei nu are acces la servicii de asistență medicală maternă în primele luni de sarcină iar țara noastră are în continuare cele mai ridicate rate ale mortalității infantile, rate ridicate ale mortalității materne, ale avorturilor și nașterilor prin cezariană. Chiar dacă, în teorie, drepturile femeilor și gravidelor din România sunt consfințite de lege, în practică nu sunt respectate. Să acceseze gratuit și complet serviciile medicale prenatale garantate de lege rămâne o provocare umilitoare pentru mamele românce din mediul rural.



Violență domestică este o altă problemă socială gravă care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei. La fiecare 30 de secunde, o româncă e ținta violenței domestice, arată statisticile iar una din zece femei este victimă a violenței în familie.

Aceste realități sunt dublate și agravate de accesul mult mai scăzut al femeilor din rural la servicii și instituții care le-ar putea oferi educație culturală, sprijin, orientare, consiliere sau protecție, acestea fiind concentrate în zonele urbane dezvoltate. Prin urmare, creșterea accesibilității acestor servicii pentru femeile din mediul rural printr-un program care să le ofere informații, sfaturi și consiliere specializată chiar la ele în comunitate și să le faciliteze accesul ulterior la servicii specializate, este vital pentru a crește calitatea vieții acestor femei, șansele la demnitate și respect și depășirea discrepanțelor fată de bărbați sau femeile din marile orașe. Acesta este motivul pentru care Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociația Mutatis Mutandis și Asociația Cultura’n Șură au lansat încă de la jumătatea lunii martie proiectul „Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru” care urmărește să ofere unui număr de 250 de femei provenind din 4 comunități rurale (Stănișești -inclusiv satul Slobozia- Nouă-, Motoșeni, Dealu Morii, Podu Turcului) și orașul Bacău activități de informare, educație, consiliere și acces la servicii medicale de specialitate (obstetrică-ginecologie), servicii sociale și psihologice, menite să le ajute să-și îmbunătățească standardul de viață, În același timp, experiențele lor de viață vor fi sursă de inspirație pentru realizarea unui spectacol de teatru de conștientizare națională a riscurilor asociate depresiei post-partum cu consecințe asupra educației copiilor, relațiilor de cuplu, calității vieții în ansamblul ei.

Beneficiarele sunt 210 de femei din patru comunități rurale marcate de sărăcie și lipsa oportunităților de dezvoltare precum și a unei infrastructuri de servicii de bază și 40 de eleve de liceu cuprinse în programul de burse FSC, provenind din satele sărace ale județului Bacău. Cele 210 femei sunt mamele sau rude ale copiilor beneficiari ai centrelor educaționale Clubul cu Lipici deschise de FSC în cele 4 comunități rurale și orașul Bacău.

Concret, în cadrul proiectului va exista o echipă mobilă de specialiști: medic ginecolog, un psiholog, un asistent medical și un asistent social care va livra în satele vizate sesiuni de educație pentru sănătate, dezvoltare personală și viață socială activă, într-un mod prietenos, interactiv și adaptat beneficiarelor. Sesiunile și celelalte activități ale proiectului se vor desfășura în cadrul Cluburilor cu Lipici deschise de FSC în cele 5 comunități rurale și orașul Bacău. Discuțiile vor avea și o finalitate concretă: în urmă întâlnirilor cu medicul specialist femeile cu probleme de sănătate constatate sau potențiale, ca și cele gravide, vor fi orientate către Spitalul Județean Bacău pentru investigații complete și rezolvarea problemelor de sănătate. Deoarece una dintre piedicile de care se lovesc aceste femei pentru a ajunge la Spitalul Județean este distanță mare și lipsă resurselor financiare, în cadrul proiectului li se va pune la dispoziție, gratuit, microbuzul de Transport în Interes Comunitar serviciu înființat cu câțiva ani în urmă de FSC în aceste comunități.

Un psiholog din cadrul Asociației Mutatis Mutandis va organiza sesiuni de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici, pe diferite teme specifice femeilor de la fiecare centru în parte vizând identificarea și rezolvarea problemelor individuale sau de grup ale femeilor, dezvoltarea încrederii acestora în sine și în cei din jur, dezvoltarea unor relații armonioase în familie și comunitate, probleme legate de violentă domestica, prin metoda psihoeducatională C.L.A.R – metodă inovativa de schimbare comportamentală și rezolvare de probleme emoționale și relaționale.

Una dintre activitățile inedite și inovative ale proiectului va constă în crearea unui spectacol de teatru pe baza mărturiilor preluate de prof. dr. Alina Căprioară în urmă ședințelor de consiliere psihologică cu grupul vulnerabil. Piesa va fi concepută, regizată și pusă în scenă de echipa Asociației Cultura’n Șură, iar prezentarea spectacolului se va face pe plan național, în mai multe locații, prin încheierea unor parteneriate cu teatre din orașele Bacău, Iași, București, Cluj. Scopul prezentării acestui spectacol este conștientizarea de către publicul larg a problematicii femeii aflate în situații psihologice de criză- începând cu nașterea și implicațiile ei emoționale, dar și cu factorii determinanți în declanșarea unei depresii post-partum, afecțiune despre care informarea în România este foarte redusă.

“ Parteneriatul care a condus la acest proiect a fost posibil cu sprijinul Fundație pentru Dezvoltarea Societății Civile care a propus în luna dedicată femeilor un hackathon de proiecte în cadrul programului În Stare de Bine, finanțat de Kaufland România. În cadrul aceluiași program, FSC a finalizat în luna februarie un alt proiect adresat copiilor și tinerilor din comunitățile rurale unde ne desfășurăm activitatea. De această data, beneficiare vor fi mamele și rudele acestor copii deoarece nevoile acestora de educație si acces la servicii de sănătate sunt la fel de mari ca și ale celor mici si ne preocupa in egala măsură” Anca Dobarceanu- coordonatorul proiectului

Proiect derulat de Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Asociația Mutatis Mutandis, Asociația Cultura’n Șurăși Spitalul Județean de Urgență Bacău și finanțat prin programul „In stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societătii Civile.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014