Capela „Maicii Domnului” se inalta in curtea casei unui preot pensionar din comuna Oituz. Pasionat de sculptura, preotul Damian Vatamanelu si-a ridicat propria capela in curtea casei, pentru ca sanatatea nu ii mai permite sa faca drumuri lungi pina la biserica din sat. In capela si in curtea casei se gasesc lucrari sculptate si modelate chiar de el, opere prezentate si in micul magazin de „devotionale” (obiecte de cult mici).
In satul Ferastrau din comuna bacauana Oituz, pe drumul national care duce spre judetul Brasov, casa nr. 91 iti atrage imediat atentia. Mai exact, in curtea interioara, se inalta o micuta capela strajuita de statuile Maicii Domnului si Isus Cristos, sculptate in marime naturala. Maica Domnului cu pruncul se inalta pe acoperisul Capelei „Maicii Domnului”, are pe cap o coroana cu 12 stele (cum scrie in cartea Apocalipsei) iar Isus Cristos este rastignit pe o cruce, chiar in fata casei unde locuieste preotul pensionar Damian Vatamanelu. L-am chemat la poarta si s-a apropiat cu pasi calmi, siguri si usori. Dincolo de haina bisericeasca, am descoperit un barbat care nu isi arata vârsta si care stie cum sa-si ocupe timpul la pensie.
„In anul 2007 m-am pensionat – declara preotul Damian Vatamanelu. Mi-am construit casa asta si treptat am ridicat si capela. Servicii fac din ce in ce mai putine pentru ca sanatatea nu imi mai permite efort indelungat. Asa ca am decis sa construiesc o capela particulara in care ma pot ruga in liniste si in care am expus lucrari sculptate si modelate chiar de mine. Aici imi fac rugaciunile, aici imi gasesc linistea si tot aici ii primesc pe toti cei care doresc sa-mi treaca pragul, fie din curiozitate, fie cautându-l pe Cristos”.
Isuse, am incredere in tine!
Cum intri in curtea casei preotului romano-catolic Damian Vatamanelu, te intâmpina Isus Cristos. Statuia impozanta te face sa te opresti pret de câteva clipe, sa o admiri si sa-i transmiti din gândurile tale. Sub chipul lui Cristos scrie cu litere mari: „Isuse, am incredere in tine!”. „Isus al divinei indurari – explica parintele – i-a aparut Sfintei Faustina din Polonia si i-a spus ca sub chipul sau sa scrie «Isuse, am incredere in tine!».
Si asa am scris si eu. De modelarea statuilor m-am apucat in anul 1993, dupa care, doi ani mai târziu am inceput sa construiesc capela. Am stat, m-am gândit ce forma sa-i dau si ce materiale sa folosesc, iar in final am decis sa o construiesc din bolovani si pietre de râu, adunate din râul Oituz, apa trecând prin apropierea casei mele.
I-am dat unui baiat 20 litri de vin, mi-a adus piatra, iar mai apoi am urcat bolovan peste bolovan, cu ajutorul unei macarale speciale. Dupa ce am facut zidul, am proiectat acoperisul, iar cel mai greu a fost montatul statuii cu Maica Domnului si pruncul Isus, care cântareste aproximativ 400 kg”.
Relicvie salvata din podul unei biserici
Cea mai importanta si pretioasa piesa din Capela „Maicii Domnului” este o relicvie in care se gasesc bucatele din aproximativ 40 de sfinti. „Sunt mai multe moaste ale sfintilor, iar relicvia am cules-o din podul unei biserici din comuna Sascut, unde am slujit cu ani in urma. Cel mai probabil, cineva a ascuns-o pentru a nu fi furata”, spune preotul Damian Vatamanelu.
In aceeasi capela se mai gaseste o copie a Icoanei facatoare de minuni de la Manastirea Cacica, carti si alte piese bisericesti. Cei care trec pragul capelei, se inchina, lasa acatiste si vorbesc cu preotul. Iar la intrebarea „care este povestea acestui loc?”, Damian Vatamanelu le raspunde ca „mai avem nevoie si de cultura, nu numai de crâsme”.
Ramona IONESCU