19 ianuarie 2025

Reeditare fabuloasă a „Romanelor din B'' de aceeași editură

Un pariu literar câștigat de scriitorul Viorel Savin

Într-un interviu publicat în DEȘTEPTAREA, Viorel Savin îmi spunea că, între un roman și o piesă de teatru, se preocupă serios de posteritatea sa. Puțini sunt scriitorii din literatura română care au avut asemenea preocupări: „Mi-am adunat toate piesele, mi le-am pus în mai multe volume, gândidu-mă că nu vor avea alții timp facă acest lucru. Publicul, critica, le-au luat ca atare, le-au comentat, unii cred că le-au citit. Acum sunt în biblioteci, în librării. Nu este un gest de trufie, de orgoliu, este o chestiune de contabilitate literară”, îmi spunea atunci scriitorul Viorel Savin. Așa au apărut, în doi ani, la diferite edituri, cinci volume de teatru, un roman în versuri și un jurnal. Șapte volume.

Această curajoasă întreprindere a fost doar începutul. Scriitorul Viorel Savin mai avea un vis: realizarea unui construct prozastic care să exploreze/exploateze realitatea istorică, politică, cultural-educativă și morală din Moldova de Mijloc, între anii 1950 – 2020. I-au trebuit 14 ani pentru acest lucru: romanele au fost publicate, la intervale aproape egale, la diferite edituri, însă întâlnirea cu Editura EIKON, dar, mai ales cu directorul acesteia, Valentin Ajder, a însemnat un alt și nou pas în îndeplinirea visului dramaturgului, poetului și romancierului Viorel Savin. După publicarea a două volume, Editura Eikon i-a propus autorului reeditarea și a celor cinci volume deja tipărite, reunite sub ciclul „Romanele  din B”, plecând de la premisa că toate s-au bucurat de succes, la cititori și la critică, dovadă numeroasele reeditări ale unora dintre volume: Gresia albastră – patru, Implozia lui Melec – cinci etc.), dar și de recolta a 324 pagini de referințe critice, dintre cele mai subtile și mai elogioase, semnate de nume prestigioase ale criticii literare.



Și marele vis s-a împlinit: Ieri, îmi scrie romancierul Viorel Savin, am primit de la editură ultimul volum din cele șapte care alcătuiesc ciclul Romanele din B”. Editura  Eikon, evaluând importanța, atât pentru mine cât și pentru comunitate a acestui construct prozastic singular – ilustrarea a 75 ani de istorie politică, morală, socială și culturală a locului -, a trecut în mod altruist peste riscuri și, în acest an, mi-a reeditat întregul ciclu.  

Așadar, Ciclul „Romanele din B.”, reeditate de Editura Eikon, în care personajele, îmbogățindu-și permanent identitatea, trec lejer dintr-un volum în altul, conține: Vol. 1 – Gresia albastră, roman holografic; Vol. 2 – Viața ca o scârbă; Vol. 3 – Implozia lui Melec, roman în versuri; Vol. 4 – Cinesunta – fata cu trecutul amputat; Vol. 5 – O zi din viața lui Teofil Avram; Vol. 6 – Colecționarul de nasturi – adevărul despre moartea lui Mihai Solomon -; Vol. 7 – Deși Sfântul Petru era necăjit…

Cărțile sunt în biblioteci, în librării, la editură, iar autorul continuă să viseze…

Și încă o veste de pe „front”: evoluția fulminantă a romanului „Cinesunta – fata cu trecutul amputat” a determinat ca un producător din Los Angeles să achiziționeze licența de ecranizare. Mai e timp și loc de vorbit.

Parte din acest fabulos „laborator de creație”, despre viață, felii de viață, povești, amintiri, le regăsim, scrise cu talent, sinceritate, realism și simbolistică interogativă, cu inima și sufletul în cartea Oanei Mihaela Savin: „Întoarcerea. De vorbă cu tata, un excepțional jurnal, apărut tot la Editura EIKON.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img