12 ianuarie 2025

Un paradox numit DGASPC Bacau

La vremuri de criza, mai multi angajati

Trebuie sa facem concedieri! Dar nu oricum! Ci reducand numarul celor care muncesc efectiv. Angajatii “de la birouri” nu sunt afectati. Ba mai mult decat atat, numarul acestora creste cu 14 procente. Asa putem caracteriza situatia existenta la nivelul DGASPC Bacau, in vremuri cu numeroase dificultati financiare.

De la inceputul anului 2010, in toate directiile si institutiile deconcentrate ale statului au fost anuntate reorganizari si chiar concedieri. Si asta pentru ca presiunea financiara exercitata asupra bugetului de stat este foarte mare. Este si cazul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau. Numai ca, situatia prezentata la sedintele de Consiliu Judetean de catre reprezentantii Directiei este cu totul alta decat ce se intampla in realitate. Astfel, au fost anuntate externalizari ale unor servicii, ba chiar concedieri. In acelasi sens au fost desfiintate unele centre. Dar, surpriza! Numarul celor care fac parte din aparatul propriu, a crescut vertiginos.

“Este un non-sens!”



Daca in organigrama postata pe site-ul Directiei in anul 2009 figurau la capitolul II Aparat propriu – 140 de persoane, situatia s-a schimbat semnificativ in anul 2010. In Anexa nr. 2 la hotararea Consiliului Judetean nr. 67 din 30.04.2010, la acelasi capitol II – Aparat propriu, figureaza 161 de persoane. Situatia este cel putin ciudata in conditiile in care numarul celor care lucreaza efectiv in centre alaturi de asistati este redus simtitor. “Suplimentarea numarului de persoane pe aparatul propriu si micsorarea numarului de personal din centrele rezidentiale, de ingrijire, ajungand pana la desfiintarea unora dintre ele este un non-sens”, ne-a declarat Viorica Marcu, consilier judetean PNL.

Se reorganizeaza tot… Mai putin Directia

Aproape toate serviciile au fost reorganizate. Reorganizarea a constat in reducerea numarului de posturi din centrele de ingrijire. La o analiza a celor doua organigrame, cea din 2009 si cea din 2010 vedem:
– Centrul pentru Protectia Copilului: in 2009 – 1084 angajati, iar in 2010 – 983,5
– Centrul pentru Persoane Adulte cu Handicap: in 2009 – 881,5 angajati, in 2010 – 817,5 angajati
– Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Comanesti, anul trecut au fost 109 angajati, anul acesta 107
– Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Racaciuni: in 2009 figurau 192 de angajati, in 2010 – 177
Si lista poate continua. “Pentru mine, ceea ce se intampla acum imi ridica un mare semn de intrebare. Nu este normal sa desfiintezi unele servicii dar, in acelasi timp, sa infiintezi altele la nivelul Directiei. Activitatea de fond se defasoara in centre, nu la sediul Directiei”, a mai afirmat consilierul judetean Viorica Marcu.

Papa jumatate din bugetul CJ

La nivelul Directiei au fost anuntate si disponibilizari. Ceea ce ne putem insa intreba este modalitatea in care acestea vor fi realizate tinand cont de faptul ca, la DGASPC, sunt nu mai putin de 84 de posturi vacante pe o perioada nedeterminata, posturi care au fost insa bugetate. De asemenea, mai exista alte 22 de posturi vacantate pe o perioada determinata. Deci, un total de 106 posturi. Si asta in conditiile in care bugetul judetului a scazut simtitor, iar Directia absoarbe nu mai putin de 45% din totalul fondurilor disponibile.

Doar 45 sunt ocupate efectiv

Numarul total al posturilor restructurate, aprobat in sedinta Consiliului Judetean, este de 158. Dintre acestea numai 45 erau ocupate in mod efectiv. Restul figurau in organigrama, dar erau vacante. Din cele 45 de posturi, 10 erau ocupate de psihologi. Patru dintre acestia au primit preaviz, iar ceilalti 6 vor ocupa posturi de inspectori de specialitate. Restul de 35 de angajati pot opta pentru unul din posturile vacante existente la nivelul Directiei. In ciuda faptului ca am cerut DGASPC Bacau situatia exacta a celor care vor fi concediati, aceasta nu ne-a fost comunicata pana la inchiderea editiei.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img