Angajatii care au cel mult 53 de ani, acum, ar putea beneficia la batrânete si de o alta pensie decât cea publica (Pilonul I) si cea privata obligatorie (Pilonul II). Recent, la Parlamentul României, senatori ai PDL au depus un proiect de lege care prevede infiintarea unui fond de pensii ocupationale cu acordul atât al angajatorilor, cât si al angajatilor.
Acest fond de pensii se bazeaza pe principiul contributivitatii si pe conturi individuale, având ca scop reducerea presiunii de pe Pilonul I. Proiectul prevede ca angajatorul, singur ori in asociere cu alti agenti economici, va putea propune o schema de pensii ocupationale, dar numai cu o consultare a reprezentantilor angajatilor si cu acordul acestora.
Asadar, la un fond de pensii ocupationale vor contribui atât angajatorul, cât si angajatul, in total participarea nedepasind 15 la suta din câstigul salarial brut sau veniturile celui care se inscrie. Cotele de contributie ale angajatorului si ale angajatului vor fi stabilite de comun acord si vor fi virate de catre agentul economic respectiv.
Contributia nu se va putea retine fara acceptul scris al salariatului iar angajarea acestuia nu va fi conditionata de participarea la fondul de pensii ocupationale. Ea va fi modificata, suspendata ori incetata in orice moment, cu instiintarea inainte cu minimum 30 de zile calendaristice.
Schema de pensii negociata trebuie sa contina cel putin cuantumul si periodicitatea virarii contributiilor, modul de impartire a acestora intre angajat si angajator, precum si regulile de investire a activelor si de distribuire a rezultatelor. Un asemenea fond de pensii va trebui sa aiba minimum 100 de contributori, pentru a fi autorizat si a functiona.
Participantii vor avea dreptul la pensie ocupationala atunci când vor avea un activ egal cu suma necesara obtinerii acesteia, vor implini vârsta de 60 de ani si vor fi platit contributia cel putin 7 ani. Daca nu indeplinesc conditiile privind activul personal sau anii de contributie, atunci vor primi suma existenta in cont odata toata sau esalonat, in termen de 5 ani.
Administratorul fondului de pensii ocupationale va fi o societate de profil ori una de administrare a investitiilor sau de asigurare. Infiintarea unui astfel de fond va trebui autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Angajatorului ii va fi permisa participarea la un asemenea fond, doar daca nu are datorii la bugetul de stat. Prin urmare, angajatorii care inregistreaza restante la acest buget nu vor avea voie sa infiinteze un fond de pensii ocupationale si, ca atare, nici salariatii lor nu vor avea posibilitatea sa contribuie la el.