Compania Romchim Protect Agricultură Bacău a deschis, miercuri, 6 martie, a șasea ediție anuală a Simpozionului „Soluții științifice inovatoare în agricultură”. Evenimentul are loc în zilele de 6 și 7 martie, prima zi fiind dedicată prelegerilor științifice și prezentărilor de produse, iar ziua a doua, rezervată vizitării fabricii de produse chimice pentru agricultură pe care compania o are în comuna Filipești. Participanții sunt fermieri din România și Republica Moldova, universitari și studenți din Bacău și din Iași, dar și cercetători în domeniul agriculturii, bancheri și firme de asigurare.
Romchim Protect Agricultură Filipești este producătoare de fertilizatori foliari, de îngrășăminte solide, de biostimulatori și de adjuvanți. La simpozion, care a avut loc ieri la Centrul de Afaceri, cu începere de la ora 10.30, s-a vorbit, astfel, de importanța fertilizării foliare la culturile de primăvară, dar și de soluții inovatoare pentru lupta împotriva secetei. Firma condusă de Ioan Neculcea se mândrește acum cu un produs unicat din această categorie în țara noastră, Agrisol solid, supranumit „ploaia solidă”, îngrășământ complex solid cu o solubilitate integrală. Acest tip de îngrășământ nici în Europa de Est nu este foarte prezent. Despre produs și despre altele fabricate la Filipești a vorbit prof. univ. dr. Ioan Viorel Rați, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, care a și testat personal astfel de produse în plantațiile pomicole și de cătină.
Dar despre produsele Romchim, cu exemple pe categorii de plante cultivate, a vorbit și noul director comercial al companiei, inginerul agronom Marius Gârbea.
Multinaționala cu cel mai mare portofoliu de specii de cultură
Prima zi a evenimentului din Bacău i-a avut ca oaspeți și parteneri și pe reprezentanții Caussade Semences, cu sediul central în Franța, singura companie multinațională cu cel mai mare portofoliu de specii de cultură, 50 la număr (porumb, floarea soarelui, rapiță, sorg, grâu, orz, orzoaică, ovăz, triticale, secară, soia, mazăre, lupin, sfeclă, lucernă, festucă, golomat etc.).
„Marius Gârbea – a spus directorul comercial al Caussade, Bogdan Popescu – a vorbit aici despre costuri și despre importanța prețurilor fertilizanților. Poate că sămânța, în costuri, reprezintă cel mai puțin, dar calitatea ei este la fel de importantă. Să lucrezi cu genetica este înălțător și este o provocare cum este și pentru fermieri să găsească semințe bune”. Bogdan Popescu a prezentat, astfel, noile produse Caussade din categoriile porumb și floarea soarelui, unele adaptate arealului agricol al Moldovei. Caussade Semences este o companie de agricultori, rezultatul uniunii a nouă cooperative agricole din Franța. Firma ameliorează, multiplică, procesează și comercializează semințe pentru cultura mare și plante furajere.
În România, Groupe Caussade Semences este prezent din anul 2005. La început, prezența a fost definită prin colaborări cu stațiunile de cercetare, pentru a-și testa varietățile de produse în condițiile pedoclimatice din România. Iar din anul 2009 și-a deschis propria subsidiară în țara noastră.
„Participanții la acest eveniment au venit nu din curiozitate, ci din interes. Din interesul de a cunoaște, pentru că la fiecare ediție a simpozionului noi lansăm produse noi, unicat. Vorbim aici de agricultura inteligentă, de produse prin care facem diferența atunci când ne referim, de fapt, la rentabilitate”.
Ioan Neculcea, administratorul companiei Romchim Protect
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.