Viceprimarul Cristian Ghingheș a organizat miercuri, de la ora zece, o conferință de presă într-o locație care genereză de mult timp, controverse și nemulțumiri în rândul cetățenilor acestui oraș.
Proiectul depus de viceprimar prevede instituirea unui regulament pentru întreținerea și dezvoltarea suprafețelor verzi din oraș, însoțit de un set de măsuri care vor fi propuse Consiliului Local, pentru extinderea suprafețelor verzi.
Intitulat generic „Regisver”, acesta propune o serie de reguli și măsuri, și are ca obiectiv mărirea spațiului verde pe cap de locuitor, la cel puțin 26 mp pe locuitor. Dacă în 2017 era de 22,4 mp, în prezent a coborât la 21,67 mp.
„Ne propunem să punem stop tăierilor și defrișărilor abuzive, ridicării de construcții pe spațiile verzi. În premieră pentru municipiul Bacău, regulamentul introduce dreptul cetățenilor de a se implica în revitalizarea și regenerarea urbană a cartierelor în care locuiesc.” Cristian Ghingheș promite să vină în cartiere, în mijocul cetățenilor, pentru a dezbate aceste probleme.
În regulament se prevede că operațiunile de toaletare a arborilor se vor putea face strict în baza unui ghid de aplicare a tăierii la arborii foioși, preluat de la Asociația Peisagiștilor (de notificat că primăria nu are angajat, pe acest post, un specialist peisagist).
Tăierile vor putea fi efectuate doar cu acordul unei Comisii locale pentru spații verzi, și indiferent de condiții, doar dacă vor fi plantați alți doi copaci, preferabil în proximitatea celui tăiat. Vor exista solicitări tip pentru toaletare și tăiere, iar din Comisia Locală pentru Spații Verzi vor face parte doi reprezentanți ai societății civile, cu activitate remarcabilă în domeniul protecției mediului, doi funcționari din cadrul Secției Parcuri Spații Verzi (aici există o lipsă de personal), dar și un funcționar din Direcția Urbanism a Primăriei.
Această comisie va aproba și solicitările de amenajare și gestionare a spațiilor dintre blocuri, în baza protocolului de colaborare care va fi semnat cu cetățenii sau cu asociațiile de proprietari interesate.
Proiectul care urmează să fie supus dezbaterii publice (disponibil pe www.bit.ly/regisver ), include și sancțiuni drastice pentru distrugerea spațiilor verzi, cu amenzi de la 500 -2.500 lei, și suportarea pagubelor produse.